Šlachta mluví před poslanci o spojení politiky a mafie

Praha - Odcházející šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta má dnes Den D. Proluví totiž před poslanci z bezpečnostního výboru, podle všeho o napojení zločinu na politiku.

Kromě Šlachty mají na jednání bezpečnostního výboru dorazit i další dva lidé - Jiří Komárek z ostravské expozitury ÚOOZ a olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Nejvýbušnější tvrzení zatím z trojice Šlachta, Ištvan a Komárek vypustil poslední jmenovaný, když v televizi pronesl, že ÚOOZ prošetřuje "brutální" únik informací ze závažné kauzy, který má mít na svědomí policejní prezident Tomáš Tuhý.

Ten pochopitelně vše popřel a dokonce už i podal trestní oznámení pro pomluvu. Je ovšem otázkou, kolik toho Šlachta, Komárek a Ištvan vlastně budou moci před poslanci říct.

Podle všeho totiž ani jeden z nich nebyl zbaven mlčenlivosti a o spoustě věcí tak nebudou moci mluvit, jinak by riskovali vážné postihy včetně trestního stíhání.

Spor o policii se rozhořel poté, co prezidium před dvěma týdny představilo reformu, která měla začít platit už prvního července. Podstatou změny je sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru do jediné centrály.

Reformu policie od začátku obhajuje ministr vnitra Milan Chovanec, přizvukuje mu i premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) naopak reformu kritizuje s tím, že jejím cílem není zlepšení policejní práce, ale likvidace neúplatného Roberta Šlachty.

Sám Šlachta se nechhal slyšet, že reorganizaci ani za mák nevěří a nebude se na ní podílet. Už také podal žádost o uvolnění ze služebního poměru, která začne platit na konci června.

Ministr Chovanec už reformu stvrdil svým podpisem. Došlo jen ke změně začátku její platnosti - místo července má slučování elitních útvarů pod jednu střechu odstartovat až začátkem srpna.

Související

  Robert Šlachta.

Soud začal projednávat žalobu Grygárka na Šlachtu kvůli jeho knize

Soud dnes začal projednávat žalobu někdejšího náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze Libora Grygárka na předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu kvůli knize Třicet let pod přísahou. Grygárek po někdejším šéfovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) žádá omluvu a půlmilionové odškodnění zejména za poškození pověsti.

Více souvisejících

Robert Šlachta ÚOOZ Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy