Vondráčková Antichartu nepodepsala, rozhodl soud

Praha - Obvodní soud pro Prahu 5 dnes schválil návrh smíru mezi Helenou Vondráčkovou a společností Krajské listy ohledně žaloby zpěvačky kvůli nepravdivé informaci o tom, že podepsala Antichartu. Obsahem smíru je závazek žalované vydavatelské společnosti uveřejnit na svém serveru omluvu žalobkyni a odškodnit jí nemajetkovou újmu. Výši odškodnění nebude soud s ohledem na soukromé zájmy účastníků zveřejňovat. ČTK o tom informoval mluvčí soudu Vladimír Lajsek.

"Protože má schválený smír účinky pravomocného rozsudku, tak se jedná o rozhodnutí konečné," uvedl Lajsek.

Podpisová kampaň Za nové tvůrčí činy ve jménu socialismu a míru, známější jako Anticharta, byla reakcí na zveřejnění prohlášení Charty 77. Při cílené propagandistické kampani komunistického režimu měla sehrát jednu z rozhodujících rolí v tažení proti Chartě, mezi jejímiž signatáři byla řada umělců. Vrcholem bylo shromáždění umělců a kulturních pracovníků v pražském Národním divadle 28. ledna 1977.

"Má klientka považuje výsledek tohoto soudního sporu za konečnou satisfakci mnohaletého a opakovatelného obviňování nejrůznějšími individui z podpisu Anticharty. Má klientka nemá proti žalovanému periodiku žádnou osobní zášť a tento soudní spor byla nucena vést do konečného rozhodnutí, jímž jí bylo dáno za pravdu," sdělil právní zástupce zpěvačky Marek Nespala. "Paní Helena Vondráčková tím považuje celou nešťastnou věc a různé lživé kampaně za uzavřené," dodal.

Vondráčková už v minulosti kvůli článkům v různých novinách vedla několik sporů. Nejznámější s kritikem Janem Rejžkem. Naznačil, že zpěvačka za svůj polistopadový návrat na výsluní zřejmě vděčí kontaktům s mafiány, kteří ji v 70. a 80. letech prosazovali v médiích. Případ doputoval až k Ústavnímu soudu, podle kterého se Rejžek omlouvat nemusí, právo na svobodu projevu je prý v tomto případě nadřazeno právu na ochranu osobnosti.

Rejžek v médiích polemizoval také s tvrzením Vondráčkové, že nepodepsala Antichartu. Podle Ústavního soudu Rejžek pouze konstatoval, že se zpěvaččino jméno objevilo v novinách na seznamu jejích signatářů, nepsal však, že text podepsala.

Související

Vondráčková, Helena

Marie Poledňáková? Zemřela úžasná osoba, která dovedla pobavit národ, vzpomíná Vondráčková

Marie Poledňáková, autorka slavných komedií s Tomášem Holým nebo filmu S tebou mě baví svět, zemřela v úterý ve věku 81 let. Na přelomu 70. a 80. let natočila několik komedií, které jsou u diváků oblíbené dodnes. Zasloužily se o to zejména televizní snímky Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Největší úspěch ale slavil S tebou mě baví svět.

Více souvisejících

Helena Vondráčková soudy Anticharta

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hamás odmítl "mimořádně velkorysou" nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy