Oslavy sta let koruny byly zahájeny na Pražském hradě

Slavnostním večerem dnes Česká národní banka (ČNB) zahájila oslavy 100. výročí vzniku československé a české koruny. Před stovkami hostů, mezi kterými byli prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš (ANO), byly ve Španělském sále Pražského hradu pokřtěny nová kniha o historii koruny, replika unikátní 130 kilogramů vážící zlaté mince a pamětní stokorunová bankovka.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok při zahájení oslav připomněl, že vznik vlastní měny byl v roce 1919 jedním z prvních počinů samostatné Československé republiky. V projevu připomněl historický vývoj československé a české měny i dva důležité ekonomy z počátku československého státu, ministry financí Aloise Rašína a Karla Engliše.

Do Španělského sálu přišli také bývalý prezident Václav Klaus, vedení České národní banky a Národní banky Slovenska nebo kardinál Dominik Duka.

Zeman v projevu připomněl otázku měnové intervence ČNB, proti níž měl dříve výhrady. Řekl, že i nadále má na tuto akci kritický názor. Poznamenal, že po jejím ukončení očekával, stejně jako řada ekonomů, posilování koruny, což se podle něj z nejasných příčin nestalo. Zmínil se také o vstupu ČR do eurozóny. "Usilujme daleko spíše o to, abychom měli stabilní a zdravou ekonomiku. A jaká bude naše měnová jednotka, je z tohoto hlediska méně důležité. Omlouvám se všem fanatikům české koruny, že jsem je svým kacířstvím trochu rozčílil," zakončil Zeman projev.

Během večera byla symbolicky pokřtěna zlatá mince v nominální hodnotě 100 milionů korun, kterou ČNB nechala vyrobit jako symbol oslav. Podle Rusnoka je výročí 100 let měny mimořádná událost, která si zaslouží pomník. Tím má být právě unikátní mince.

Pokřtěna také byla první pamětní bankovka, kterou ČNB vydala. Má nominální hodnotu 100 korun a je na ní vyobrazen mimo jiné Rašín. Křtu se dnes zúčastnila i jeho pravnučka Karolina Breitenmoser-Stransky. Pokřtění se dočkala i kniha Vladimíra Tomšíka 100 let česko-slovenské koruny.

Vývoj české a československé koruny připomíná výstava, která bude na Pražském hradě veřejnosti otevřena od pátku. V expozici je i obří stomilionová mince.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.
ČNB

Inflace byla nižší, než čekala ČNB. Prognóza počítala s číslem nad 10 procent

Česká národní banka (ČNB) zaznamenala červnovou meziroční inflaci ve výši 9,7 procenta, což je o 0,4 procentního bodu nižší hodnota než bylo očekáváno v květnové prognóze. Petr Král, ředitel sekce měnové ČNB, uvedl, že ke zpomalení inflace přispěla zejména nižší jádrová inflace, která reflektuje ochlazení domácí poptávky.

Více souvisejících

česká národní banka výročí 100. výročí vzniku Československa Pražský Hrad

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy