Blažek prozradí u Moravce své plány v rezortu

Praha - Priority a rozpočet ministerstva spravedlnosti, postavení justičních orgánů v demokracii nebo samosprávné instituce soudců a státních zástupců, to jsou témata nedělní debaty Otázky Václava Moravce, kde usedne nový šéf rezortu Pavel Blažek (ODS). hovoit se bude i o očistě ODS a kongresu strany.

Blažek je ve funkci ministra spravedlnosti od úterý. Jiřího Pospíšila, který je také místopředsedou občanských demokratů jako Blažek, nechal z funkce předseda vlády Petr Nečas (ODS) narychlo odvolat s odkazem na to, že svoji funkci manažersky nezvládl. Později mu ale poděkoval za všechno pozitivní, co pro justici za dobu svého působení na ministerstvu udělal. Nového ministra spravedlnosti čeká rozhodnutí o novém šéfovi Vrchního státního zastupitelství v Praze. O jmenování ústecké žalobkyně Lenky Bradáčové do čela ještě není rozhodnutý. Podle jeho slov musí celou záležitost prodiskutovat s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a také s Bradáčovou. Místopředseda občanských demokratů opakovaně během týdne zdůraznil, že Nejvyšší státní zastupitelství je ministerstvu spravedlnosti podřízené a že on se svých pravomocí vzdát nehodlá. Nechce podle svých slov přistoupit ani na hru o větší mediální popularitu a právě jí podřizovat svoje kroky. Jak se postaví k problematice přeplněných a podfinancovaných českých věznic, ministr Blažek zatím nepřiblížil. Nejdřív chce problematiku, která stála křeslo jeho předchůdce Jiřího Pospíšila, prostudovat.

Do debaty o změnách v justici se zapojí i ministr zahraničních věcí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg s místopředsedou sociálních demokratů a Poslanecké sněmovny Lubomírem Zaorálkem.

Otázky Václava Moravce se ve druhé části zaměří i na vydání místopředsedkyně sněmovny a poslankyně TOP 09 Vlasty Parkanové kvůli kauze nákupu letadel CASA pro českou armádu. Na pořadu dne budou mít politici i opakované výroky ministra Schwarzenberga na téma role České republiky v Evropské unii, vnitrokoaliční napětí kvůli vládní politice ve vztahu k EU, kyperské předsednictví EU, změny na ambasádách a rozpočet na příští rok.

Hosty na telemostu budou bývalý vyšetřovatel hospodářské kriminality Václav Láska a Jaroslav Paška, europoslanec Slovenské národní strany a místopředseda frakce Evropa Svobody a Demokracie.

Související

Jan Hamáček

Dojde na úplný lockdown? Od ministrů přicházejí rozporuplné informace

Současné problémy s covidem by nebyly, kdyby se 1. září neotevřely školy. Ukazuje se, že školy byly silným zdrojem šíření nákazy. Kdyby k tomu datu nastal takzvaný lockdown, nový typ koronaviru by zmizel. V dnešním diskusním pořadu Partie na TV Prima a CNN Prima News to řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
Andrej Babiš

Babiš opět odmítl přijít k Moravcovi

Praha - Šéf hnutí ANO Andrej Babiš opět nedorazil do diskuzního pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Tam měl tuto neděli diskutovat s předsedou České pirátské strany Ivanem Bartošem. Babiš do studia nepřišel už letos v květnu uprostřed vládní krize.

Více souvisejících

ovm Pavel Blažek

Aktuálně se děje

před 22 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 48 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Se Simonou Postlerovou se lidé rozloučí ve vinohradském divadle

Poslední rozloučení se zesnulou herečkou Simonou Postlerovou se uskuteční příští týden v Praze. Dlouholetá členka souboru vinohradského divadla zemřela během uplynulého víkendu, bylo jí 59 let. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy