Bomba na Zemana, podezřelý dron. Výročí Osvětimi přišlo policii na 10,5 milionu

Praha - Česká policie zrealizovala mimořádné bezpečnostní opatření k akcím konaným u příležitosti uctění památky padlých a 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Pořadatelem akcí byl Evropský židovský kongres, zúčastnilo se jich asi pět stovek hostů a více než stovka novinářů. Odehrály se krátce po teroristických útocích ve Francii. Proto byla Policie ČR nucena zvýšit bezpečnostní standardy, permanentně spolupracovat napříč českou i mezinárodní zpravodajskou komunitou a aktuálně vyhodnocovat možná rizika, informuje Policie.cz.

Účast předem potvrdilo celkem 24 osob na úrovni prezidentů a předsedů parlamentů, včetně předsedy Evropského židovského kongresu, jimž na základě mezinárodních úmluv náleží ochrana, kterou zajišťovali zejména příslušníci Útvaru pro ochranu ústavních činitelů ochranné služby a Útvaru na ochranu prezidenta ČR. Nadto policisté obstarávali také ochranu vybraným ústavních činitelů České republiky. Akce se konaly se zejména na Pražském hradě a v jeho okolí, v Obecním domě, v Terezínském památníku. Zvláštní režim byl stanoven také na Letišti V. Havla a na trasách nebo v místech ubytování chráněných osob.

Do bezpečnostní akce, která ze strany Policie ČR trvala pět dní (přičemž přípravy zabraly několik týdnů), velitelé zapojili celkem 6 000 policistů ze 13 útvarů Policie ČR a organizačních článků Policejního prezidia ČR. Odsloužili dohromady 45 000 hodin. Jednalo se zejména kromě výše zmíněných ochranných služeb také o pražskou policii a policisty z Územního odboru Litoměřice, zapojili jsme také Leteckou a Pyrotechnickou službu a v Praze navíc operoval i Útvar rychlého nasazení.

V praxi provedení policejního opatření spočívalo v předchozím důkladném zabezpečení uvedených prostor, včetně hotelů. Provedli jsme zevrubné pyrotechnické a bezpečnostní prohlídky a zkontrolované prostory jsme zajistili jak fyzicky, tak i technicky. Po ukončení kontrol jsme na daných místech stanovili zvláštní režim pohybu osob. V bezprostřední blízkosti objektu Pražského hradu byla využita dopravně inženýrská regulace k regulaci pohybu vozidel a ke kontrole osob. Obdobně se postupovalo při zajištění Obecního domu a objektu Památníku Terezín. Rovněž vnitřní prostor památníku pyrotechnici i psovodi ochranné služby ústavních činitelů pečlivě prohlédli.

Další okruh bezpečnostních nařízení se uskutečnil v prostorách pražského letiště. Posílili jsme všechny druhy speciálních služeb (specialisté na doklady, pyrotechnici, psovodi, odstřelovači, speciální zásahová jednotka apod.) a také tady byl stanoven zvláštní režim.

"V průběhu bezpečnostního opatření jsme zaznamenali dvě mimořádné události, které se také podařilo ihned vyřešit. V úterý 27. ledna minutu po půlnoci zavolal anonym na linku tísňového volání 158 a oznámil, že „v Obecním domě je bomba na prezidenta." V tu dobu už se v budově žádné chráněné osoby nenacházely, přesto policisté zintenzívnili své nasazení. Prostory Obecního domu nebylo nutné evakuovat, byly již předem prohlédnuty a policisté si byli jisti tím, že tam nikdo nemohl výbušninu vnést. Pražští policisté v krátké době zjistili, že volal jednatřicetiletý muž, který se ke svému jednání posléze přiznal. Vyšetřovatel ho obvinil z trestného činu šíření poplašné zprávy, za což mu hrozí až tři roky vězení," uvedla tisková mluvčí Jana Macalíková.

Příslušníci Útvaru pro ochranu ústavních činitelů zase odhalili majitele dronu. Malý bezpilotní prostředek v inkriminovanou dobu (úterní dopoledne) létal v bezprostřední blízkosti zastupitelského úřadu Spojených států amerických. Policisté si ověřili, že šestatřicetiletý muž z Norska neměl žádné vedlejší protiprávní úmysly a že záběry, které nijak neohrozily bezpečnost, pořizoval z osobních zájmů.

"Finanční náklady na toto opatření jsme předběžně vyčíslili na 10,5 milionů korun. Jedná se zejména o mzdové prostředky a ostatní náklady (pronájem detekční techniky, zajištění dopravního značení a apod.)," dodala Macalíková.

Související

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)

Zemřel jeden z prvních vězňů Osvětimi, holič velitele tábora

Varšava – Polák Józef Paczyński, který byl jedním z prvních vězňů osvětimského tábora, zemřel. Bývalý vězeň se stal osobním holičem velitele tábora Rudolfa Hösse. Jeho smrt potvrdila polská agentura PAP a odvoláním na osvětimské muzeum. Bylo mu 95 let.
Jan Kraus

Jan Kraus ostře: Osvětim a politická hra? To bych zvracel

Praha - Několik posledních dní se neslo v duchu oslav 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Při této příležitosti vystoupil v rádiu Impuls moderátor a herec Jan Kraus, kterého s tímto tématem pojí zejména osobnost jeho otce. Herec ale nechápe, proč se oslavy osvobození nacistického tábora v Polsku konají v Praze.

Více souvisejících

Osvětim (70. výročí osvobození) Policie ČR

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin dorazil do KLDR. Rusko by mohlo pomáhat Severní Koreji s jaderným programem, obává se NATO

Letadlo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem přistálo dnes večer v Pchjongjangu, informoval server BBC. Putin zahájil dvoudenní návštěvu Severní Koreje, během níž se setká s jejím vůdcem Kim Čong-unem. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg varoval, že Putinova návštěva této totalitní země má "mezinárodní dopad". Spekuluje se, že Pchjongjang by mohl poskytnout Moskvě vojenskou podporu v její válce proti Ukrajině, která trvá už přes dva roky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Kyjev: Ruští vojáci uřízli hlavu ukrajinskému vojákovi

Ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin obvinil ruské invazní jednotky, že v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny uřízly hlavu ukrajinskému vojákovi. Podle Kostina dostali ruští vojáci ve Volnovašském okrese od svých velitelů rozkaz, aby ukrajinské vojáky nezajímali, ale brutálně je zabili. Moskva se k těmto obviněním nevyjádřila.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Anouk Aimée

Ve věku 92 let zemřela Anouk Aimée, legenda francouzského filmu

Ve věku 92 let zemřela v úterý v Paříži francouzská herečka Anouk Aimée, známá především svou rolí ve filmu "Muž a žena" od režiséra Clauda Leloucha z roku 1966, kde hrála po boku Jeana-Louise Trintignanta. Zprávu o její smrti oznámila její dcera Manuela Papatakisová na Instagramu.

před 4 hodinami

Čína, ilustrační fotografie

Čína se ostře ohradila proti kritice Stoltenberga

Čína v úterý ostře reagovala na prohlášení generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, který ji obvinil z podpory Ruska a z eskalace války na Ukrajině. Peking vyzval NATO, aby se zaměřila na sebereflexi namísto útoků a očerňování. Uvedla to agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Rutte má zelenou. Na cestě do vedení NATO ho podpořilo Slovensko i Orbán

Maďarsko je ochotno podpořit kandidaturu Marka Rutteho na pozici generálního tajemníka NATO, uvedl v úterý maďarský premiér Viktor Orbán na sociální síti X. Odcházející nizozemský premiér Mark Rutte se setkal s Viktorem Orbánem na okraj neformálního summitu lídrů členských zemí EU v Bruselu.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nastane druhá korejská válka? Poloostrov je v napětí, balónek s odpadem brzy může vystřídat jaderná hlavice

Korejský poloostrov se poslední dobou blíží válce rychleji než kdy dřív. Dědictví války z 50. let tak stále pokračuje a hrozí, že se křehké příměří změní v brutální a krvelačný konflikt. Tentokrát ale má Severní Korea k dispozici jaderné zbraně, takže papírová převaha jihokorejské armády nemusí znamenat vůbec nic. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy