Česko pomůže Maďarsku s uprchlíky, pošle 20 vojáků a techniku

Libavá - Česko pošle do Maďarska v souvislosti s migrační krizí 20 vojáků, přepravní techniku, polní kuchyni a zemní vrták. Olomoučtí ženisté od středečního rána ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku postavili přes 40 ubytovacích, jídelních nebo zdravotních stanů. Přijel se zkontrolovat náčelník i ministr.

"O podrobnostech vyslání českých vojáků do Maďarska má armáda s maďarskou stranou ještě jednat 1. října," řekl dnes náčelník generálního štábu armády Josef Bečvář. V Libavé na Olomoucku prověřoval připravenost armády k výstavbě základny humanitární pomoci. Vojáci i technika mají v Maďarsku být na dva měsíce asi od 15. října.

Na dnešní inspekci do Libavé přijel vedle armádního šéfa i ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který novinářům řekl, že chystané společné cvičení armády a policie na česko-rakouské hranici se uskuteční zřejmě 30. září.

"Jsme s Maďary v kontaktu, oni nás požádali o konkrétní pomoc. Myslím, že se snaží docela poctivě východní schengenskou hranici ochránit. Specifikovali, co by potřebovali, myslím, že budeme schopni jim to dodat. Do 15. října bychom tam něco mohli poslat," řekl k požadavku Maďarů ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který se také zúčastnil dnešní inspekce na Libavé. Maďarský požadavek podle něj souvisí s plánovaným rozšiřováním stavby plotu na hranicích.

Armáda má k dispozici dvě takzvané humanitární základy, ve kterých může v případě krize ubytovat až 900 lidí.

Základnu tvoří 45 stanů, z toho 30 slouží pro ubytování lidí, další tři jako jídelny a zbytek jako zdravotnické středisko, ubytovna kuchařů či ochranky nebo jako umývárna. Logisticky je tábor rozdělen na tři části. V první by uprchlíky přijal a vyšetřil lékař. Druhá je ubytovací a třetí technologická. V každém stanu je patnáct lůžek a kamna na pevné palivo.

Každý ubytovaný dostane od vojáků spacák, hygienické potřeby, armáda mu zajistí jídlo a vodu. K dispozici je i ošacení a obuv. Tábor může být napojen na rozvody elektřiny a vody, vojáci jsou ale schopni vyrobit elektřinu agregáty a vodu dovézt z jiných zdrojů. Základna je určena pro krizové podmínky, uprchlíci či jiní obyvatelé by v ní mohli zůstat asi čtyři až šest týdnů. Měsíční provoz stojí kolem pěti milionů korun bez platů vojáků. K obsluze je potřeba ve dvou směnách celkem 100 lidí.

Související

Více souvisejících

Armáda České Republiky Josef Bečvář (náčelník generálního štábu) maďarská armáda

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 31 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 33 minutami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

Policie vyšetřuje smrt ženy v centru Plzně. Nejspíš došlo k trestnému činu

Policie vyšetřuje v Plzni od úterního odpoledne úmrtí ženy, která nejspíš zemřela násilnou smrtí. Případ si převzali krajští kriminalisté. V západočeském městě dnes také museli strážci zákona evakuovat soudní budovy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy