Údajně opilý policista utíkal od nehody. Jak vše vysvětluje u soudu?

Praha - Plukovník Karel Kadlec boural v březnu na pražském náměstí Bratří Synků. Dechová zkouška odhalila přes 1,5 promile alkoholu. Odběr krve policista odmítl. Lektor policejní akademie byl postaven mimo službu. Nyní mu hrozí konec u policie a dokonce tříleté vězení.

Lektor policejní akademie, který měl na starosti profesní přípravu, boural v březnu na náměstí Bratří Synků. Z místa nehody se pokoušel ujet. Přitom naboural další vůz. Dechová zkouška následně odhalila, proč chtěl zmizet.

"U řidiče byla opakovaně provedena dechová zkouška. Naměřená hodnota byla nejprve lehce pod jedním a půl promile a následně mírně nad touto hodnotou," vysvětloval v březnu mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan. Kadlec se snažil utéct i před štábem televize Nova.

V pondělí začal soud s policejním důstojníkem, kterého zhruba před měsícem postavil ministr vnitra mimo službu. Než tak učinil, učil Kadlec dál na Policejní akademii. Po nehodě jen rezignoval na pozici ve vedení Fakulty bezpečnostně právní, přišel o hodnost plukovníka, ale zůstával podplukovníkem. Teď mu hrozí, že pokud jej soud uzná vinným, bude muset od policie odejít. Hrozí mu i tříleté vězení.

U soudu Kadlec odmítl, že by byl opilý. Přiznal, že večer před nehodou vypil dvě piva a čtyři panáky tvrdého alkoholu a vzal si tišící léky. Soudní znalec ovšem namítl, že by v takovém případě musel být již v době nehody střízlivý. U soudu vypovídala také žena, do které Kadlec naboural, a také lékař, který měl provést odběr krve.

Po pozitivní dechové zkoušce byl Kadlec převezen do nemocnice Na Bulovce. Nakonec se ale odmítl odběru krve podřídit. Vedl ho k tomu údajný spor s lékařem. Kadlec se urazil, když se jej lékař měl zeptat, který prst je ukazovák. Měl si totiž šáhnout na nos ukazováčkem, použil přitom ale jiný prst.

"Přiznám se, že jsem to vnímal jako urážku," řekl Kadlec před soudem. Lékař Jean-Baptiste Omar se na otázku, zda Kadlec působil opilý jen usmíval. "Nechal bych to bez komentáře," uvedl pouze.

Kadlec se po odchodu ze soudní síně bránil, že vše je jen kampaní médií. "Cítím se nevinen," uvedl Kadlec po soudním přelíčení. "Jsem postaven mimo službu. Momentálně jsem byl nemocný. Ta kampaň se na mě velmi podepsala. To, co bylo vedeno proti mně, to nepovažuji za standardní ani běžné."

Soud byl odročen na 18. ledna, kdy proběhne výslech dalšího svědka.

Související

Soud, ilustrační foto

Kauza Vidkun: Exšéf policie Krejčiřík tvrdí, že neměl informace o možném ovlivňování

Bývalý ředitel olomoucké krajské policie Libor Krejčiřík dnes u soudu řekl, že neměl informace, že by jeho náměstek Karel Kadlec ovlivňoval kauzy. Svou výpovědí ale dnes zároveň popřel obhajobu Kadlece, že to byl naopak on, kdo od vlivných olomouckých osobností sbíral informace a využíval je jako informátory. Podle Krejčiříka Kadlec nikdy o těchto úkonech nepořizoval záznamy, ani jej o tom jako přímého nadřízeného neinformoval. Soud pokračuje příští týden, na řadu by měli přijít v roli svědků další policisté.
Ivan Langer (ODS)

Kauza Vidkun: Ivan Langer u soudu popřel, že měl informace z trestních spisů

Bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer dnes u soudu v kauze Vidkun popřel, že by s obžalovaným podnikatelem Ivanem Kyselým disponovali informacemi z trestních spisů. Připustil však, že mediálně známé olomoucké kauzy spolu probírali, neboť prý hýbaly děním ve městě. Přihlásil se k osobním přátelským vztahům nejen s Kyselým, který je jeho obchodním partnerem, a s obžalovaným bývalým policejním náměstkem Karlem Kadlecem. V kauze Vidkun se cítí jako poškozený než jako svědek.

Více souvisejících

Karel Kadlec Alkohol Policie ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy