Kauza Vidkun: Obviněný Kyselý byl propuštěn, policisté ho budou následovat

Olomouc - Podnikatel Ivan Kyselý obviněný v olomoucké korupční kauze Vidkun byl propuštěn z vazby. Rozhodnutí dnes vydali žalobci, uplynula totiž tříměsíční lhůta jeho koluzní vazby. ČTK to dnes řekl státní zástupce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda. Zbývající obvinění, vysoce postavení olomoučtí policisté Karel Kadlec a Radek Petrůj, kteří jsou ve vazbě navíc i kvůli hrozbě z pokračování v trestné činnosti, by jej měli následovat v nejbližší době. Podle informací ČTK žalobci přijali jejich návrh na kauci.

Kyselý byl dosud ve vazbě kvůli obavě z ovlivňování dosud nevyslechnutých svědků či maření vyšetřování. Tříměsíční lhůta pro tento důvod vazby uplynula. "Vydali jsme proto rozhodnutí o propuštění z vazby. Co se týče ostatních, ve vazbě zůstávají, mají totiž i jiný vazební důvod. Oba podali návrh na kauci. První nabídl půl milionu korun, druhý 100.000 korun," uvedl žalobce Šereda. Vzhledem k tomu, že o jejich návrhu podle informací ČTK rozhodli žalobci, bylo jejich návrhu vyhověno. Na svobodu se ale během dneška zřejmě ještě nedostanou, čeká se na doručení rozhodnutí.

I přes propuštění obviněných z vazby však dokazování v kauze s názvem Vidkun podle státního zástupce Petra Šeredy dosud ukončeno nebylo. "Dosud jsme výslech svědků neukončili. Snažili jsme se během tříměsíční lhůty zvládnout co nejvíce výslechů, ještě další svědkové však zbývají. Dokazování ještě zdaleka není u konce," doplnil žalobce. S výslechy začali naplno žalobci na začátku listopadu loňského roku. K výslechu byli pozváni mimo jiné policisté i současní či bývalí místní politici. Šlo o lidi, jejichž jména zazněla v odposleších zachycených mezi obviněnými.

Vlivný podnikatel Kyselý byl obviněn z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby, šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj a náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec ze zneužití pravomoci úřední osoby, policejní náměstek navíc z přijetí úplatku. V kauze je navíc obviněn i olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), který čelí obvinění z podplácení. Jako jediný je stíhán na svobodě.

Všichni čtyři si podali proti svému obvinění stížnost. Pozornost k ní upíná hlavně hejtman Rozbořil, který i přes nátlak stranických špiček odmítl na svůj post rezignovat. ČSSD však místo něho musela najít nového lídra pro kandidátku do krajských voleb. V pondělí strana oznámila, že je místo Rozbořila povede krajský šéf Jiří Zemánek. Nejvyšší státní zastupitelství by o stížnostech podle informací ČTK mělo rozhodnout v nejbližších dnech.

Kauza s názvem Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky. V případu jde údajně o ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření.

Související

Jiří Rozbořil

Kauzu Vidkun brzdí analýza dat, další kolo výslechů se nestihne

Olomouc - Další kroky ve vyšetřování olomoucké korupční kauzy Vidkun zbrzdila rozsáhlá analýza zabaveného materiálu. Plánované další kolo výslechů se tak již letos nestihne, řekl dnes ČTK žalobce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda. Posun v případu, ve kterém jsou obviněni čtyři lidé včetně bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD, se tak dá očekávat až příští rok. Od rozsáhlého zátahu policie uplynul letos v říjnu rok, aktéry policie naposledy vyslýchala na začátku letošního roku.
Pavel Blažek

Exšéf olomoucké GIBS předal komisi k policii nové dokumenty

Praha - Bývalý šéf olomoucké pobočky Generální inspekce bezpečnostních sborů Tomáš Uličný dnes předal sněmovní vyšetřovací komisi ke sporné reorganizaci policie písemné podklady. Figuruje jako svědek v olomoucké korupční kauze Vidkun. Po vystoupení před poslanci novinářům řekl, že byl v této souvislosti nezákonně vyslýchán 45 hodin v kuse. Podle předsedy komise Pavla Blažka (ODS) tato informace členy komise zaujala. Jde o to, jestli byly důkazy k případu získávané zákonným způsobem.

Více souvisejících

Olomoucká korupční kauza Jiří Rozbořil Policie ČR

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Tuleja ministrem pro vědu a výzkum nebude. Nominace se vzdal

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát nominace do funkce. Ve vládě měl nahradit poslankyni Helenu Langšádlovou, jejíž demisi již přijal prezident Petr Pavel.  

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy