Vyšetřování kauzy Libanon skončí do měsíce. Je to velice choulostivé, řekl Stropnický

Praha - Vyšetřování Vojenského zpravodajství v případu pětice unesených Čechů v Libanonu by mělo skončit do měsíce, konstatoval dnes ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Podle europoslance Jana Zahradila (ODS) si agenti v ČR konkurují.

Mezi unesenými Čechy, kteří v Libanonu zmizeli loni v červenci a na začátku února se vrátili do Česka, byl i agent Vojenského zpravodajství Martin Psík.

Vedle interního vyšetřování postupů v rámci vojenské rozvědky se děje také vyšetřování pod dohledem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). "Vyšetřování má dvě linie, jedna je akce a druhá únik informací. Obě jsou důležité, závažné," uvedl Stropnický v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

V souvislosti s případem pětice unesených Čechů se mluvilo mimo jiné o špatné spolupráce různých tajných služeb. Česko má tři tajné služby. Úřad pro zahraniční styky a informace je civilní rozvědka. Bezpečnostní informační služba funguje jako civilní kontrarozvědka. Vojenské zpravodajství má dvě složky - vojenskou zpravodajskou službu a vojenské obranné zpravodajství. "Už je jasné, že ve spolupráci rezervy jsou, když to řeknu eufemisticky," poznamenal Stropnický.

Zahradil zdůraznil, že si zpravodajské služby také konkurují. Čím je jich více, tím více se to stává. Považuje proto za nutné se jejich restrukturalizací zabývat.

Variant budoucího řešení je podle Stropnického několik. "Je to velice choulostivé. Vždycky ty služby střeží své hájemství," řekl. Poukázal na možné riziko slučování Vojenského zpravodajství s jinými složkami. Armádní tajná služba má řadu kontaktů v zahraničí, které by nemusely přetrvat. "Byla by škoda o to přijít. V řadě zemí je ta vojenská složka oddělená," uvedl ministr.

Související

Martin Stropnický

Stropnický chyboval a uznal to, uvedl Lipavský. Věc považuje za vyřešenou

Velvyslanec České republiky v Izraeli Martin Stropnický pochybil, když si nevyžádal dostatek informací k poslanecké delegaci, ve které byl i čelný představitel české dezinformační scény Žarko Jovanovič. Ve vyjádření, které ČTK poskytl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake, to uvedl ministr Jan Lipavský (Piráti). Stropnický podle něj chybu uznal, nebude se opakovat. Lipavský považuje věc za vyřešenou.

Více souvisejících

Martin Stropnický Zmizení pěti Čechů v Libanonu Vojenské zpravodajství

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy