Policista boural opilý, ale trestu se měl vyhnout. Žalobce se odvolal

Praha - Pražský městský soud rozhodl o stížnosti, kterou podal státní zástupce v případu policejního důstojníka Karla Kadlece. Ten v opilosti způsobil dopravní nehodu, podle obvodního soudu šlo ale jen o přestupek. A právě to se žalobci nelíbilo.

Jak odvolací soud se stížností naložil, zatím není jasné. Jednání nebylo veřejné. Od nehody důstojníka, který stále působí na policejní akademii uplynul už rok. Podívejte se, jak se případ vyvíjel.

Záběry z 10. března 2015, náměstí Bratří Synků v Praze. Karel Kadlec naboural několik aut a málem přejel ženu, nevypadá ale že by si z toho něco dělal. A to ani cestou z policejního výslechu. Před štábem televize Nova se ale dal na útěk. Sprint ani následný klus moc dlouho nevydrží.

Kadlec u nehody nadýchal 1,5 promile, následný odběr krve v nemocnici ale odmítl. Když po něm doktor chtěl, aby si sáhl ukazováčkem na nos, použil prostředník. Lékař nechtěl situaci komentovat.

Kadlec, který do té doby pracoval jako vedoucí katedry profesní přípravy na policejní akademii, učit studenty přestal. A z plukovníka se stal jen podplukovník. Jinak ale na škole i u policie zůstal. A dokonce mohl dál řídit.

"V případě, že řidič nepředloží policistům na místě řidičský průkaz, nelze mu jej tedy následně odebrat a může tak řídit až do pravomocného rozhodnutí soud, případně správního orgánu," vysvětlil mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán.

V listopadu postavil ministr vnitra Kadlece mimo službu. O měsíc později začal soud, u kterého sám obžalovaný přiznal, že před nehodou trochu pil. Jenže podle soudu se nepodařilo prokázat, že měl přes jedno promile. Chyběl hlavní důkaz - krevní odběr.

S tím že vše skončí jako přestupek, se ale nechtěl smířit státní zástupce. A podal stížnost. O případu Karla Kadlece se rozhodovalo u městského soudu tuto středu, a to v neveřejném zasedání. Nebyl tam ani státní zástupce, ani obžalovaný, ani jeho advokát. "Rozhodnutí ještě není vyhotoveno. Účastníkům ho pak bude doručovat obvodní soud," uvedla mluvčí soudu Markéta Puci.

Jestli tak bude soudní kolečko pokračovat, nebo opilecká eskapáda policistovi projde jen jako přestupek, se uvidí v nejbližších dnech. Pokud soud státnímu zástupci vyhověl, vrátí se celý případ na začátek a Obvodní soud pro Prahu 2 bude muset o věci znovu jednat.

Související

Soud, ilustrační foto

Kauza Vidkun: Exšéf policie Krejčiřík tvrdí, že neměl informace o možném ovlivňování

Bývalý ředitel olomoucké krajské policie Libor Krejčiřík dnes u soudu řekl, že neměl informace, že by jeho náměstek Karel Kadlec ovlivňoval kauzy. Svou výpovědí ale dnes zároveň popřel obhajobu Kadlece, že to byl naopak on, kdo od vlivných olomouckých osobností sbíral informace a využíval je jako informátory. Podle Krejčiříka Kadlec nikdy o těchto úkonech nepořizoval záznamy, ani jej o tom jako přímého nadřízeného neinformoval. Soud pokračuje příští týden, na řadu by měli přijít v roli svědků další policisté.
Ivan Langer (ODS)

Kauza Vidkun: Ivan Langer u soudu popřel, že měl informace z trestních spisů

Bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer dnes u soudu v kauze Vidkun popřel, že by s obžalovaným podnikatelem Ivanem Kyselým disponovali informacemi z trestních spisů. Připustil však, že mediálně známé olomoucké kauzy spolu probírali, neboť prý hýbaly děním ve městě. Přihlásil se k osobním přátelským vztahům nejen s Kyselým, který je jeho obchodním partnerem, a s obžalovaným bývalým policejním náměstkem Karlem Kadlecem. V kauze Vidkun se cítí jako poškozený než jako svědek.

Více souvisejících

Karel Kadlec Policie ČR Dopravní nehody

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 39 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy