Bradáčová a Ištvan netají znepokojení. Šlachta byl oddán své práci, tvrdí

Praha - Rozhodnutím šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty a některých jeho kolegů odejít do civil znepokojilo pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou.

Bradáčová tento krok považuje za logické vyústění nestandardního postupu, kterým bylo zasaženo do organizace hlavních dvou útvarů, které řeší nejzávažnější kriminální případy. „Bylo zasaženo silově. Tento krok nemůže mít žádnou legitimitu a důvěru policistů," řekla Lidovým novinám.

Psali jsme:
Šlachta chce odejít do civilu. Oznámil to na jednání s vedením policie Pelikán je v šoku, Babiš mluví o krizi. Šlachtův odchod je politické gesto, tvrdí Chovanec
 

Otázkou podle ní je, jestli si může vedení policie dovolit ztrácet takové lidi, jako je Šlachta a jeho tým. „Pana plukovníka Šlachtu bych mohla charakterizovat těmito vyjádřeními: Oddán své práci. Charismatický, ale pro mě především policista, jaký má být," dodala.

Podobně to vidí i olomoucký vrchního zástupce Ivo Ištvan, který dozoroval mnoho případů, jež Šlachtův útvar vedl. „Odchází čestný člověk a s ním čestní lidé a všichni nyní vidí, kteří lidé tam zůstávají. Každý si může udělat obrázek sám a snad to některé lidi probudí," řekl Aktuálně.cz Ištvan. Podle něj mnozí novináři mohou začít slavit, protože se o Šlachtův odchod léta zasazovali.

Související

Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.

Čeští vyšetřovatelé evidují 2800 válečných incidentů, uvedla Bradáčová

Čeští vyšetřovatelé válečných zločinů na Ukrajině evidují z otevřených zdrojů zhruba 2800 incidentů a přes 40.000 poškozených či zničených objektů. Mají také informace o vysídlování dětí z Ukrajiny do Ruska. Serveru Seznam Zprávy to řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Doplnila, že česká policie obvinila za rok od zahájení ruské invaze 57 lidí z nenávistných trestných činů vůči Ukrajincům.
Lenka Bradáčová, státní zástupce

Elektronické důkazy jsou u války nový fenomén, uvedla Bradáčová

Zcela novým fenoménem v monitorování válečného konfliktu jsou elektronické důkazy z Ukrajiny, ať už ve formě SMS a MMS zpráv či audiohovorů a videohovorů. Novinářům to dnes řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Poznatků je podle ní velké množství a česká policie je nyní především musí analyzovat. Zdůraznila, že jde teprve o prvotní šetření.

Více souvisejících

Lenka Bradáčová (česká státní zástupkyně) Ivo Ištvan Robert Šlachta

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 27 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy