Šéf ÚOOZ Šlachta rezignoval. Jako řadový občan prý v policii nemá důvěru

Praha – Už ve čtvrtek avizoval šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta, že kvůli plánované reorganizaci policie zvažuje rezignaci. A tu dnes opravdu podal s tím, že nyní jako řadový občan nemá důvěru ve vedení policie.

Šlachta svůj odchod oznámil na dnešní ranní schůzce na policejním prezidiu. Informaci přinesla česká televize, ČTK to potvrdila mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková. Jeho mluvčí uvedl, že se končící ředitel ÚOOZ na změnách nechce podílet a požádá o uvolnění ze služby.

Samotné vyřízení rezignace podle ČT trvalo jen 15 minut. Macalíková uvedla, že žádosti bylo vyhověno. Ve funkci Šlachta skončí k 30. červnu, o den později by měly být spuštěny změny uvnitř policie. „Reorganizace je důvod mého odchodu. Nemínil jsem odejít od policie," uvedl. Změny ve struktuře elitních útvarů jsou podle něj neodvratné, protože policejní prezident Tomáš Tuhý už mu sdělil, že jiná možnost není. ve vedení policie.

Vedení policie chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, vedenou jedním ředitelem. Má mít oddělení pro organizovaný zločin, terorismus, kyberkriminalitu, nejzávažnější hospodářskou kriminalitu a korupci. Reorganizace vyvolala spory v koalici či justici, podle kritiků by změny mohly ovlivnit vyšetřování složitých kauz.

Související

  Robert Šlachta.

Soud začal projednávat žalobu Grygárka na Šlachtu kvůli jeho knize

Soud dnes začal projednávat žalobu někdejšího náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze Libora Grygárka na předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu kvůli knize Třicet let pod přísahou. Grygárek po někdejším šéfovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) žádá omluvu a půlmilionové odškodnění zejména za poškození pověsti.

Více souvisejících

Robert Šlachta Policie ČR ÚOOZ

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy