Tuhý odmítl nařčení z úniku informací. Jde o účelový nátlak Šlachty, tvrdí

Praha – Obvinění o úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti je jen nátlaková kampaň a nezakládá se na pravdě, tvrdí policejní šéf Tomáš Tuhý.

Tuhý odmítl tvrzení ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), že je podezřelý z úniku informací. Informace pokládá za „nebývalý účelový nátlak" končícího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty a jeho příznivců, kteří se snaží zvrátit rozhodnutí o reorganizaci policie.

Kritice ze strany ÚOOZ čelí vedení policie od okamžiku, kdy zveřejnilo záměr sloučit útvar s protikorupční policií. Šlachta kvůli tomu rezignoval na svou funkci. Dnešní obvinění Tuhý vnímá jako „druhou vlnu nátlakové kampaně".

Zveřejněné nařčení se ho prý snaží dehonestovat. „O účelovosti svědčí zejména to, že se vedoucí příslušníci ÚOOZ vyjadřují nejdříve sdělovacím prostředkům, což je nelegitimní a velmi manipulativní postup," tvrdí.

Tuhého dnes v České televizi obvinil šéf ostravské pobočky ÚOOZ Jiří Komárek. Ten chce sněmovnímu bezpečnostnímu výboru předložit důkazy, které podle něho svědčí o tom, že policie se nereorganizuje kvůli zkvalitnění práce, ale aby byl odstaven Šlachta. Šlachta pak na výboru hodlá mluvit o možném propojení policie a lidí z kriminálního prostředí.

Ministr vnitra Milan Chovanec k tomu uvedl, že pokud se takové jednání výboru uskuteční, je připraven na něj přijít i s vedením policie. Tuhý zároveň požaduje, aby byli na jednání pozváni i příslušní státní zástupci a pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Související

Tomáš Tuhý

Velvyslanec a bývalý policejní prezident Tuhý čelí podezření, že opisoval v disertační práci

Bývalý policejní prezident a nyní velvyslanec na Slovensku Tomáš Tuhý má v disertační práci velkou část nepřiznaných buď doslovně shodných, nebo mírně poupravených textů ze dvou diplomových a dvou bakalářských prací jiných autorů a z několika článků z internetu, napsal dnes server Seznam Zprávy. Odkazuje na analýzu experta na plagiátorství Jana Macha z Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze. 
Karel Gott

Karel Gott byl velikánem pro Čechy i Slováky, míní ministryně

Zpěvák Karel Gott byl velikánem pro slovenský i český národ a navždy takovým zůstane. Novinářům to dnes řekla slovenská ministryně kultury Ľubica Laššáková, která zápisem do kondolenční knihy na českém velvyslanectví v Bratislavě vyjádřila soustrast nad Gottovým úmrtím.

Více souvisejících

Tomáš Tuhý (Policie ČR) Robert Šlachta ÚOOZ

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy