Válka v policii graduje: Tuhý podal trestní oznámení, šéf ostravské ÚOOZ ho prý pomluvil

Praha/Olomouc - Šéf ostravské pobočky Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiří Komárek v pondělí oznámil, že je policejní prezident Tomáš Tuhý podezřelý z „brutálního“ úniku informací. Tuhý se však brání a kvůli obvinění dnes podal trestní oznámení.

Tuhý dnes ráno podal na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) trestní oznámení kvůli prohlášení Jiřího Komárka. Ten v pondělí řekl, že je Tuhý podezřelý z úniku informací v kauze, kde jde o stamiliony. Tuhý ho viní z pomluvy a dalších trestných činů.

Podle policejního šéfa se nařčení nezakládá na pravdě. „Poškozuje důvěru celého policejního sboru, poškozuje mě jako policejního prezidenta a v neposlední řadě to zasahuje i do mého soukromého života," vysvětlil Tuhý, proč podal oznámení.

Policejní prezident minulý týden prosadil reorganizaci policie, což mimo jiné znamená sloučení protimafiánské a protikorupční policie. Lidé z okolí odcházejícího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty naznačují, že změny ve sboru se dělají především proto, aby byl ÚOOZ rozprášen. O svých důkazech k tomuto tvrzení a o propojení policie s lidmi z kriminálního prostředí chtějí informovat bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) upozornil, že Komárek a další policisté by se měli obrátit na GIBS, jestliže podezírají své kolegy z trestného činu. Komárek však uvedl, že se neobrátil na inspekci, protože právě od jejích důstojníků zaznamenal pokusy o průnik do spisu

Žalobci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v souvislosti s chystanou reorganizací minulý týden dvě osoby. Jejich jména nesdělili, podle všeho šlo právě oTuhého a jeho náměstka Zdenka Laubeho. Žalobci prověřují, zda za reorganizací není tři roky starý plán na odstranění Šlachty.

O tom, co má Komárek v plánu však žalobci podle svých slov nevěděli. „Bližší vyjádření k tomu podávat nebudu. Myslím, že kolega už se k tomu vyjádřil, zásadně vše důležité z naší strany již padlo a v této chvíli už není prostor pro další komentáře," řekl dnes ČTK náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár.

Komár tak odkázal na dřívější vyjádření olomouckého žalobce Petra Šeredy. Ten Českému rozhlasu potvrdil, že výslechy souvisely s podezřením na propojení policistů se zločinci, o kterém chce sněmovní výbor informovat Šlachta. Za určitých podmínek by podle Šeredy mohli před poslanci promluvit i státní zástupci.

Související

Tomáš Tuhý

Velvyslanec a bývalý policejní prezident Tuhý čelí podezření, že opisoval v disertační práci

Bývalý policejní prezident a nyní velvyslanec na Slovensku Tomáš Tuhý má v disertační práci velkou část nepřiznaných buď doslovně shodných, nebo mírně poupravených textů ze dvou diplomových a dvou bakalářských prací jiných autorů a z několika článků z internetu, napsal dnes server Seznam Zprávy. Odkazuje na analýzu experta na plagiátorství Jana Macha z Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze. 
Karel Gott

Karel Gott byl velikánem pro Čechy i Slováky, míní ministryně

Zpěvák Karel Gott byl velikánem pro slovenský i český národ a navždy takovým zůstane. Novinářům to dnes řekla slovenská ministryně kultury Ľubica Laššáková, která zápisem do kondolenční knihy na českém velvyslanectví v Bratislavě vyjádřila soustrast nad Gottovým úmrtím.

Více souvisejících

Tomáš Tuhý (Policie ČR) ÚOOZ GIBS

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy