Milost dostala i vražedkyně dítěte, úchylkář a známá prezidentovy ženy. Koho omilostnil Havel a Klaus?

Praha - Prezident Zeman včera oznámil, že omilostní doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka. Ohlášená milost vzbudila rozporuplné reakce. Zemanovi předchůdci v prezidentském úřadě mají na kontě také několik milostí, které vzbudily pochyby.

Miloš Zeman včera v TV Barrandov prozradil, že po návratu z Číny udělí milost dvojnásobnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. Ten si odpykal už 23 let ze svého doživotního trestu. Milost pro Kajínka už okomentovala Unii státních zástupců. "Doufáme, že prezident Zeman bude v případě dalších vícenásobných vrahů při využívání svých pravomocí zdrženlivější," uvedla unie na svém facebookovém profilu.

Prezident Zeman udělil ve svém úřadě zatím pouhých 7 milostí. To je výrazně méně, než za své působení dali prezidenti Václav Klaus a Václav Havel. Václav Klaus udělil za 10 let celkem 412 milostí, za stejné období udělil jeho předchůdce Václav Havel 1247 milostí. Které milosti vzbudily nejrozporuplnější reakce?

1. Havlovo omilostnění dvojnásobného vraha Růžičky

O co šlo - Prezident Václav Havel udělil v roce 2000 milost 37letému Zdeňku Růžičkovi. Toho poslal soud za mříže na 17 let za brutální dvojnásobnou vraždu manželského páru. Jako vražedné nástroje mu posloužily nůž a lopata. Milostí byli nepříjemně překvapeni také policisté, který případ vyšetřovali, ale i ministerstvo spravedlnosti. Růžička svou vinu vždy odmítal.

2. Klausovo omilostnění "vážně nemocného" Steingera

O co šlo - Prezident Václav Klaus uděloval milosti převážně v případech daňových podvodů či krádeží. V roce 2004 omilostnil Karla Steingera, který byl poslán do žaláře za daňové podvody v případech lehkých topných olejů. Steinger nikdy do vězení nenastoupil, oháněl se lékařskými posudky, které tvrdily, že má rakovinu. Státní žalobkyně posudek zpochybnila, i přesto mu Klaus milost udělil. Steinger byl mimo jiné obchodním partnerem nejvýraznější figury českého podsvětí, Františka Mrázka.

3. Havlovo omilostnění vražedkyně 17měsíčního dítěte

O co šlo - V roce 1999 udělil Havel milost vražedkyni Petře Teclové, která měla spáchat vraždu svého 17měsíčního syna. Za to si měla odpykat 13 let ve vězení. Vražedkyně se k činu nikdy nepřiznala, vinu kladla otci dítěte. Teclová syna brutálně bila pěstmi a kopala do něj. To mu způsobilo těžká vnitřní zranění a krvácení. Dítě údajně umíralo několik hodin bez pomoci.

4. Klausova milost známé jeho ženy Livie

O co šlo - Klaus v roce 2012 omilostnil zakladatelku Metropolitní univerzity Annu Benešovou. Té byla uložena dvouletá podmínka za podplácení a zpronevěru. Benešová umožnila studium na soukromé univerzitě několika úředníkům zcela zdarma. Škola tak přišla o 6 milionů korun. Milost vzbudila kontroverze zejména proto, že omilostněná se znala s Klausovou manželkou Livií. Ta se účastnila slavnostního zprovoznění nového výtahu na univerzitě právě po boku Benešové, s ní se měla setkat také na charitativní akci "Mosty". Klaus milost odůvodnil tím, že se Benešová musí starat o svého těžce nemocného manžela.

5. Havlova milost pro úchylkáře Rangla

O co šlo - V roce 1994 Havel udělil milost Zdeňku Ranglovi. Násilník byl postrachem i svých spoluvězňů. Vyžíval se v jejich napadání a ubližování, dle psychiatrů to byl jistý druh úchylky. Ministerstvo spravedlnosti nedoporučilo udělit tomuto muži milost. Po propuštění z vězení pobýval krátce v psychiatrické léčebně, následně spáchal několik loupeží a v roce 1997 v Německu zavraždil tamního občana. Dostal další trest, v base má celkem strávit 24 let.

Související

Prezident Miloš Zeman

Zeman jmenoval 35 nových soudců, obhajoval milost pro Kajínka

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval 35 nových soudců. Popřál jim, aby nepodléhali mediálním a jiným tlakům a řídili se vlastními názory. Vysvětloval jim také, jak se rozhoduje při udílení milostí. Hájil své rozhodnutí omilostnit odsouzeného vraha Jiřího Kajínka a uvedl, že milost by nikdy nedal tunelářům.

Více souvisejících

Jiří Kajínek Miloš Zeman Věznice trest Václav Klaus Václav Havel

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy