Spor o růžový tank vrcholí. Co tedy skutečně symbolizuje?

Brno - Redaktor Petr Minařík nechápe, proč by někdo měl mít problém se symbolikou růžového tanku, který kdysi symbolizoval osvobození Prahy Rudou armádou dnes je spíše symbolem nového startu z počátku 90. let minulého století. Tank byl před nedávnem vystaven v moravské metropoli, kde ho samozvaná skupina Slušní lidé zakryla plachtou. Ti obarvený tank vnímají jako výsměch hrdinným osvoboditelům.

Nakladatel a redaktor Petr Minařík ve svém blogovém příspěvku na serveru Aktuálně.cz připomněl aféru zakrytí Růžového tanku v Brně skupinou Slušní lidé. Původně symbol osvobození Prahy Rudou armádou na počátku 90. let přemaloval na růžovo umělec David Černý. Tank byl vystaven v Brně před Červený kostel v týdnu od 8. května, který si připomínáme jako Den osvobození. K incidentu s tankem došlo minulý pátek, tedy těsně před víkendem, kdy se měla konat tzv. Pouť smíření.

Pouť smíření představuje pochod z Pohořelic do Brna, jež je pojatý jako pieta za zemřelé při divokém odsunu Němců. Minařík sám toto období vnímá velmi kriticky. „Zatímco Praha na konci druhé světové války nedočkavě vyhlížela svůj první sovětský tank, Brno bylo osvobozeno a tovární dělníci a pracující inteligence už si vesele vyřizovali účty s Němci, kterým se nepodařilo vzít nohy na ramena (a že nebylo moc kam, dobře víme) a kterým ještě před pár dny pomáhali montovat poslední zbraně do jejich utopického konceptuálního snu o sjednocené Evropě s jedním až hanebně silným národním státem v čele,“

Skupina Slušní lidé se k činu zakrytí tanku rozhodla právě i kvůli Pouti smíření. „Růžový tank je výsměch všem hrdinným osvoboditelům a odbojářům. Toto je pouze začátek našich protestů proti vlastizrádné akci Pouť smíření. Slušní lidé se od Němců koupit nenechají,“ napsalo hnutí na Facebook.

Minařík dává události s tankem zcela jiný, hlubší rozměr. „Růžový tank ale do Brna dorazil přesně včas – a o Brno samozřejmě vůbec nejde. Objekt není pouhým plakátem k retro výstavě, ale zhmotněním jevu, který si několik posledních let jako společnost i jedinci uvědomujeme jen s nevolí a jen neobratně k němu hledáme argumenty. O co jde? Ano, o onu frustraci z vývoje po roce 89, o únavu z floskulí o lidských právech, která svojí nepoctivostí týrá posluchače i samy deklamátory, o stydlivost vyslovit jednoduché slovo budoucnost, které jsme nahradili otázkou „euro, nebo koruna?“ myslí si Minařík.

Podle něj se nám opět (jako když byl tank umístěn do Prahy a i tehdy, když ho Černý přebarvil na růžovo) otevírá náruč neskutečné stability a klidu na práci, kdy si s ničím nebudeme muset lámat hlavu. Růžový tank by podle něj mohl navíc oživit diskuze na rolí Sovětského svazu jakožto osvoboditele. „Jak se tedy současně klanět padlým na straně jedné i jejich armádě na straně druhé, když se ta armáda na půl století stane kolportérem běsů v polovině Evropy? K našemu osvobození nepřispěla stalinská mašinérie a aparát Rudé armády, ale milióny bezejmenných vojáků. Růžová je sexy a muži, kteří položili život stovky kilometrů od domova se takovými, byť jistě ne radostně a vesele, stali,“ píše Minařík.

"Má-li být tank maskován khaki barvou před nepřítelem, je dobře, když se v mírových časech převleče do barvy, která přesněji vystihuje jeho funkci jako pomníku, památníku – má být nositelem míru, úcty k lidským právům, svobody projevu, zkrátka být sexy,“ uzavírá. Symboliku tanku tak vnímá zcela opačně, než výše zmínění Slušní lidé.

Související

Více souvisejících

Brno sudetští němci Sovětská armáda David Černý (výtvarník) II. světová válka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy