Vylita zůstává zaměstnancem obrany, rozhodl soud

Praha - Městský soud v Praze minulý týden rozhodl, že ministerstvo obrany špatně doručilo výpověď pro bývalého generálního sekretáře Jana Vylitu. Nadále tak zůstává zaměstnancem resortu.

Policie Vylitu v březnu 2015 zadržela v souvislosti s kauzou údajně nevýhodného prodeje nepotřebné vojenské techniky, po výslechu ho ale propustila a na rozdíl od čtyř jeho spolupracovníků nebo podřízených ho neobvinila. V případu policie loni v listopadu navrhla obžalobu.

Vylita, který pracoval jako člen mezinárodního výboru auditorů NATO, přišel o bezpečnostní prověrku na stupeň tajné v lednu 2015. Odebral mu ji Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) poté, co v roce 2013 požádal o vyšší prověrku na přísně tajné. Vylita podal proti rozhodnutí bezpečnostního úřadu rozklad, mezitím mu ale ministerstvo obrany dalo výpověď.

Vylita pak žádal soud o zneplatnění výpovědi a také chtěl, aby soud konstatoval, že je stále zaměstnancem ministerstva. Žalobu zamítl Obvodní soud pro Prahu 6, odvolací městský soud ale rozhodnutí zvrátil. "Městský soud v Praze rozhodl, že pracovní poměr i nadále trvá, protože pan žalobce žádnou výpověď nedostal," uvedla pro server iRozhlas.cz mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Soud neřekl, že Vylitova výpověď neplatí, podle verdiktu ale bývalý generální sekretář zůstává zaměstnancem ministerstva. "Městský soud dospěl k tomu, že výpověď, která měla být dána žalobci, nebyla řádně doručena, a proto nemohly nastat její účinky. To znamená - jako kdyby nebyla," doplnila Puci.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

ministerstvo obrany Jan Vylita (ministerstvo obrany) soudy

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Biden se postavil ICC: Izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy není genocida

Americký prezident Joe Biden v pondělí popřel, že izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy je genocida. Reagoval na několik obvinění vůči Izraeli na půdě Mezinárodního trestního soudu (ICC), informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy