Pohřeb válečného hrdiny Klemeše se bude konat v pondělí i se všemi vojenskými poctami

Praha - Pohřeb Jaroslava Klemeše, válečného hrdiny a veterána, se uskuteční v pondělí odpoledne ve krematoriu v pražských Strašnicích. Poslední rozloučení začne ve Velké obřadní síni v 15:00 a uskuteční se s vojenskými poctami. 

Informoval o tom ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek. Poslední žijící československý výsadkář vyslaný za druhé světové války do okupovaného Československa z Británie a držitel nejvyššího státního ocenění Řádu bílého lva zemřel v pondělí ve věku 95 let.

„Na přání rodiny, která organizací pohřbu pověřila Vojenský historický ústav a Československou obec legionářskou, bude poslední rozloučení ve Velké obřadní síni strašnického krematoria," uvedl Knížek. Posledního rozloučení se podle něj zúčastní také nejvyšší představitelé ministerstva obrany a armády, pohřeb se bude konat se všemi vojenskými poctami. Nad krematoriem tak přeletí armádní vrtulníky, vojenská hudba zahraje státní hymny a bude vystřelena čestná salva.

V kondolenčním dopise dnes soustrast dceři válečného veterána vyjádřil prezident Miloš Zeman. Napsal v něm, že zprávu přijal s opravdovým zármutkem. „My, kteří jsme pana generála osobně poznali, můžeme potvrdit, že byl zářným příkladem ryzího vlastence, který neváhal nasadit život za svobodu své domoviny, a současně člověka, který svůj spletitý životní osud bral s nadhledem," uvedl Zeman. Poznamenal, že i když mluvil o „občasných radostech z válečných let, či o těžkostech a útrapách", vždy bylo jeho vyprávění plné osobitého humoru a zároveň i ponaučení do budoucna.

Příslušník československého zahraničního odboje za druhé světové války Jaroslav Klemeš se narodil 31. ledna 1922. Bojoval ve Francii a Británii, v únoru 1945 byl vysazen jako radista skupiny Platinum-Pewter. V noci na 17. února 1945 přistál poblíž Nasavrk na Chrudimsku a z protektorátu vysílal zprávy do Anglie. S vysílačkou Anna se zapojil i do pražského povstání.

Za své zásluhy Klemeš získal Československý válečný kříž a další ocenění. Za komunismu byl perzekuován, v roce 1968 a v roce 1990 rehabilitován. V roce 1997 mu byla udělena medaile Za hrdinství a loni v říjnu obdržel Řád bílého lva.

Související

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář

Stovky lidí se přišly rozloučit s válečným veteránem Klemešem

Praha - Stovky lidí se dnes rozloučily s veteránem Jaroslavem Klemešem. Poslední žijící výsadkář z druhé světové války byl pohřben v pražských Strašnicích s vojenskými poctami. Do Velké obřadní síně přišly desítky současných výsadkářů i špičky ministerstva obrany a armády.
Jaroslav Klemeš (válečný veterán)

Zemřel hrdina druhé světové války, výsadkář Klemeš. Bylo mu 95 let

Praha - Ministr obrany Martin Stropnický na twitteru informoval, že dnes ve věku 95 let zemřel generálporučík Jaroslav Klemeš, hrdina a veterán druhé světové války. Za své zásluhy Klemeš získal Československý válečný kříž a další ocenění. Za komunismu byl perzekuován, v roce 1968 a v roce 1990 rehabilitován. V roce 1997 mu byla udělena Medaile za hrdinství a loni v říjnu obdržel Řád Bílého lva.

Více souvisejících

Jaroslav Klemeš (válečný veterán) Armáda České Republiky Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy