Brutální únik informací? Expolicistovi Komárkovi hrozí za výrok vězení, fond mu nabídl pomoc

Praha - Nadační fond proti korupci (NFPK) podpořil expolicistu z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiřího Komárka a nabídl mu právní pomoc. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v srpnu navrhla obžalovat Komárka ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli jeho loňskému výroku, v němž Komárek obvinil policejního prezidenta Tomáše Tuhého z "brutálního úniku informací".

"Pan Jiří Komárek je podle našeho přesvědčení čestný a spravedlivý člověk. Dokladem jeho čestnosti je to, že odmítl i desetimilionový úplatek od lihového magnáta a zlojeda (Radka) Březiny," uvedl předseda správní rady NFPK Karel Janeček. Poukázal tak na případ pravomocně odsouzeného muže za rozsáhlé nelegální obchody s nezdaněným lihem.

"Jeho odvahu dokládá fakt, že se postavil proti mocenským zlojedům, proti (ministru vnitra Milanu) Chovancovi (ČSSD) a proti Tuhému, proti zločinecké takzvané policejní reformě," řekl dále Janeček. Policejní reformu označil za "zločinecký akt", což podle něj dokládá její rychlé provedení, když pro spěch nebyl důvod.

Mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková ČTK sdělila, že o případu Komárka rozhodne nezávislý soud. "Na tom nic nezmění ani předvolební výkřiky aktivistů spojených s politickou konkurencí pana ministra," dodala Nováková. NFPK v minulosti musel několikrát odvracet spekulace, že ho sponzoruje hnutí ANO. Nováková také dodala, že fondu přeje, aby jeho krok nevyzněl stejně trapně jako poskytnutí právní pomoci pro podnikatele Lukáše Čadka. Ten stane před soudem kvůli korupci a podvodu kvůli kauze související s Českou poštou.

Komárek v souvislosti s reorganizací podal na Chovance a Tuhého trestní oznámení, které však státní zástupci založili bez dalšího opatření. Ve věci nespatřovali podezření ze spáchání trestného činu. Komárek v oznámení tvrdil, že ministr a vedení policie mohli spuštěním reorganizace spáchat trestný čin sabotáže. Komárka také kritizovala sněmovní vyšetřovací komise, která se zabývala změnami u policie. Podle poslanců s tehdejším ředitelem protimafiánského útvaru Robertem Šlachtou podporovali spekulace a vycházeli z nepřesně vyhodnocených informací.

GIBS letos v srpnu navrhla obžalovat Komárka ze zneužití pravomoci úřední osoby. Činu se údajně dopustil porušením povinnosti mlčenlivosti a povinnosti nestranného jednání tak, jak mu ukládá zákon o policii a zákon o služebním poměru. Komárek podle inspekce porušil zákony tím, že veřejně a ještě ve služebním poměru nařkl šéfa policie z úniku informací. Bývalému detektivovi hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti.

Související

plk. Mgr. Tomáš Tuhý

Brutální únik informací? Komárek nebude za svůj výrok potrestán

Praha - Bývalý detektiv Jiří Komárek nebude potrestán za to, že nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z brutálního úniku informací. Soud mu původně uložil roční podmínku. Krajský soud v Praze však dnes vyhověl Komárkovu odvolání, zrušil původní verdikt a zprostil ho obžaloby. Podle pravomocného rozhodnutí Komárek jednal ve veřejném zájmu. Proti rozhodnutí lze podat pouze mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu. Komárek obvinění dlouhodobě odmítá. Čelil obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozilo až pět let vězení nebo zákaz činnosti.

Více souvisejících

Jiří Komárek (ÚOOZ) Nadační fond proti korupci GIBS Policie ČR Tomáš Tuhý (Policie ČR) Milan Chovanec

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy