Česká armáda může koupit vrtulníky Yankee, Kongres USA se proti vývozu nepostavil

Praha - Americká vláda může do konce měsíce podat české armádě nabídku na koupi 12 víceúčelových vrtulníků UH-1Y od firmy Bell. Kongres měl čas vyjádřit se k tendru do dnešních 06:00 středoevropského letního času, námitky nevznesl.

Podle tiskového prohlášení Agentury pro obrannou spolupráci (DSCA) je hodnota zakázky odhadována na 575 milionů dolarů (12,6 miliardy korun). Podle informací ČTK by ale konečná částka, za kterou vláda USA stroje k odkupu nabídne, mohla být nižší. Vyšší částka podle člověka obeznámeného s detaily procesu byla zvolena kvůli tomu, aby Kongres prodej nemusel znovu posuzovat, pokud by se při domlouvání tendru cena změnila.

UH-1Y známé též jako Yankee jsou dvoumotorové stroje, které americká armáda používá od roku 2008, má jich zhruba stovku. DSCA v tiskové zprávě uvádí, že USA by chtěly do Česka v rámci tendru spolu s helikoptérami dodat jeden náhradní motor, a navigační systémy EGI společnosti Honeywell včetně jednoho náhradního. Stroje by měly být vybaveny kulomety M240. Součástí americké nabídky je i další vybavení včetně různých senzorů.

Česko bude vybírat mezi stroji UH-1Y a AgustaWestland AW139M od firmy Leonardo. "Společnost Leonardo je pevně přesvědčena, že nabídka založená na modelu AW139M přináší jedinečnou kombinaci pokročilé technologie a designu nové generace světově nejprodávanějšího stroje ve své kategorii, který po celém světě často nahrazuje právě vrtulníky UH-1," uvedla společnost v tiskové zprávě zaslané ČTK.

Společnost uvádí, že její nabídka zahrnuje mimo jiné komplexní odmrazovací systém a požadovanou výzbroj se systémem efektivního navádění letadel. Podle firmy je její nabídka "za významně výhodnější cenu".

České ministerstvo obrany chce zakázku zadat na základě mezivládní dohody, podle dřívějších odhadů by měla být cena kontraktu mezi deseti a 15 miliardami korun.

UH-1 Huey Armáda České Republiky USA (Spojené státy americké) Vláda ČR Kongres USA

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy