Den válečných veteránů: Stropnický vyznamenával, Brno zaplavily křížky s vlčím mákem

Praha/Brno - Na Vítkově se dnes u příležitosti Dne válečných veteránů sešly desítky lidí. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) během slavnosti udělil vysoká resortní vyznamenání vojákům i lidem, kteří o veterány a jejich památku pečují. Český veteránů z druhé světové války žije nyní kolem 530, ještě před dvěma lety jich bylo přes 800. Novodobých veteránů armáda eviduje 13.674.

Na veterány se ve světě vzpomíná v den, kdy před 99 lety vstoupilo v platnost příměří, kterým byly ukončeny boje první světové války.

Křížem obrany státu ocenil Stropnický propagátora projektu "Legie 100" a obnovy legionářských pomníků Jiřího Charfreitaga, internistu Ústřední vojenské nemocnice Václava Monharta a Danuši Noskovou z ústředí Československé obce legionářské, která se věnuje zlepšování péče o válečné veterány.

Slavnostní akt na Vítkově se uskutečnil pod jezdeckou sochou Jana Žižky. Po jeho skončení ministr Stropnický udělil celkem šest vyznamenání.

Kříž obrany státu in memoriam obdržel československý legionář Jaroslav Květ, který bojoval i za druhé světové války, a to na Středním východě, v severní Africe a v řadách samostatné obrněné brigády u Dunkerku, ocenění dostal i další bojovník od Dunkerku Václav Zahálka. Stejné vyznamenání udělil ministr vojínu Klementu Šťastnému, který byl zabit přesně před 97 lety neznámými civilisty na Těšínsku při dohledu na vytyčování hranice mezi tehdejším Polskem a Československem.

Děkovný list za záchranu života dostali vojáci čestné stráže Robin Student a Jan Háva. Jako hráči Kralup nad Labem při říjnovém hokejovém zápase středočeské soutěže poskytli rozhodující první pomoc kolegovi, kterému prořízla brusle hrdlo.

Prostranství před sochou vojáka na Moravském náměstí v Brně zaplnila tisícovka dřevěných křížků k poctě válečných veteránů. Každý křížek doplňuje vlčí mák, mezinárodní symbol dne válečných veteránů.

V Brně se pieta s dřevěnými kříži poprvé konala loni, letos ji organizátoři zopakovali. Přišly desítky lidí, nadšenci v historických uniformách, účastníci zahraničních misí české armády v modrých baretech, ale také expremiér a kandidát na prezidenta Mirek Topolánek.

"Vojáci nejsou v první řadě nějací žoldáci, kteří si chtějí někde zastřílet, ale lidé, které mají rádi svou vlast a chtějí jí pomoci. A jim při tom pomáhá, když vědí, že za nimi lidé stojí a váží si jich," řekl dnes kaplan Univerzity obrany Jan Pacner.

Kříže zůstanou na místě podle povětrnostních podmínek do začátku roku 2018. Připojený symbol vlčího máku má původ v básni Na flanderských polích, kterou pod dojmem kruté válečné zkušenosti napsal v roce 1915 kanadský armádní chirurg John McCrae.

Den veteránů připomíná také společnost Post Bellum, která potřetí uspořádala sbírku s vlčími máky. Do ulic vyslala dobrovolníky s kasičkami, máky lze pořídit také na 130 místech v celém Česku. Výtěžek půjde na nahrávání vzpomínek válečných veteránů pro Paměť národa.

Související

Martin Stropnický

Stropnický chyboval a uznal to, uvedl Lipavský. Věc považuje za vyřešenou

Velvyslanec České republiky v Izraeli Martin Stropnický pochybil, když si nevyžádal dostatek informací k poslanecké delegaci, ve které byl i čelný představitel české dezinformační scény Žarko Jovanovič. Ve vyjádření, které ČTK poskytl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake, to uvedl ministr Jan Lipavský (Piráti). Stropnický podle něj chybu uznal, nebude se opakovat. Lipavský považuje věc za vyřešenou.

Více souvisejících

Martin Stropnický Den válečných veteránů (11. listopad) Armáda České Republiky Praha Brno

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy