Armádní Bahna 2018: Více než tisíc profesionálů v akci. V Brdech se koná 29. ročník Dne pozemního vojska

Strašice (Rokycansko) - Na armádním cvičišti Zadní Bahna u Strašic na Rokycansku se dnes koná tradiční Den pozemního vojska Bahna. Letošní 29. ročník láká návštěvníky na jednu z největších prezentací armády pro veřejnost v Česku, do které se zapojí kolem tisícovky profesionálních vojáků s 350 kusy techniky. 

V deset hodin celou akci odstartoval průlet vrtulníků a letadel Armády České republiky. Na čestné tribuně slavnostní zahájení sledovala ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová.

Bahna 2018. Tolik slov podpory, abych zustala dale ministryne obrany, jsem od verejnosti a vojaku dlouho neslysela. Moc vam vsem dekuji! A ze se nebojite vyjadrovat svuj nazor!! Diky moc. pic.twitter.com/OnSyyqKunU

— Karla Slechtova (@SlechtovaKarla) 23. června 2018

Návštěvníci Dne pozemního vojska Bahna mohou vidět ukázky bojů československých legionářů za první světové války v Itálii na Piavě, z mobilizace z roku 1938, z okupace Československa ze srpna 1968 i ukázky techniky a výcviku současné české armády.

I přes nepřízeň počasí na akci míří desetitisíce lidí. Pro návštěvníky jsou v obcích Dobřív a Strašice zřízena záchytná parkoviště, odkud je na místo konání převezou autobusy. Vstup na akci je zdarma.

Právě probíhá 29. ročník Dne pozemního vojska - Bahna2018 u Strašic. Představuje současnou techniku a schopnosti Armády ČR. Návštěvníci si mohou také otestovat své vědomosti v projektu Příprava občanů státu k obraně státu @pokos_army_cz #BAHNA2018 #armadacr #prezentac pic.twitter.com/77uH4ZwRNY

— Ministerstvo obrany (@ObranaTweetuje) 23. června 2018

Kromě ukázek historických bitev patří k nejatraktivnějším částem programu akční ukázka zásahové jednotky policie, prezentace dělostřelectva a také hodinová hlavní bojová akce. Armáda nachystala ukázku takzvané operace na vynucení míru.

Vojáci předvedou zajištění objektu s otravnými látkami, který by mohly zneužít bojující jednotky. Součástí akce je výsadek, přepad objektu i nasazení letecké podpory. Do ukázky se zapojí asi stovka vojenských profesionálů.

Související

Bahna 2018

Bahna 2018: Střelba, Pandury, dělostřelectvo. Podívejte, jak vypadala velká přehlídka české armády

Strašice (Rokycansko) - Asi 50 tisíc návštěvníků v sobotu přilákal Den pozemního vojska – Bahna 2018, který se konal v Zadních Bahnech u Strašic. Nabídl nejen přehlídku vojenské techniky, ale také historické ukázky a další program. Akci pořádal Velitel společných sil a Nadace pozemního vojska AČR. Celkem se do Bahen zapojilo na 1300 lidí a kolem 500 kusů techniky. K nejatraktivnějším částem programu patřily prezentace jízdních vlastností armádních vozidel Kajman či transportérů Pandur, akční ukázka zásahové jednotky policie se zapojením vrtulníku a hlavně hodinová hlavní kombinovaná ukázka.

Více souvisejících

Bahna (Den pozemního vojska) Armáda České Republiky Karla Šlechtová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy