Před 20 lety vznikl Národní bezpečnostní úřad. Poslanci jsou s ním nadmíru spokojeni

Praha - Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) vznikl před 20 lety na základě zákona o ochraně utajovaných skutečností. Předpis měl tehdy význam mimo jiné pro vstup Česka do NATO. Poslanci dnes instituci hodnotí jako stabilní, mezinárodně uznávanou a nezávisle fungující.

Hlavním úkolem NBÚ je prověřování osob, které přicházejí do styku s utajovanými skutečnostmi, a prověřování firem, které se podílejí na strategických zakázkách.

Šéf komise pro kontrolu NBÚ Miloslav Rozner (SPD) řekl, že se během svého působení ve funkci nesetkal s žádnou skutečností, kterou by označil za pochybení NBÚ.  Kolářík by zpřísnil sankce za vyzrazení tajných informací. "K činnosti NBÚ nemám žádné negativní připomínky, naopak hodnotím ji velmi kladně," řekl ČTK. Pozitivně hodnotí nejen činnost NBÚ v oblasti bezpečnostních prověrek, ale i ve zbývajících oblastech jeho působnosti.

Poslanec Pavel Žáček (ODS) připomněl některé personální problémy z období krátce po vzniku NBÚ, i navzdory nim si ale podle něj NBÚ vydobyl uznání na domácí a mezinárodní scéně. "Velmi výrazně se zapojil do činnosti národních bezpečnostních autorit v rámci států EU či členů NATO. Pozitivní hodnocení činnosti celé instituce je výsledkem dlouholeté apolitičnosti, nestrannosti, kvalifikované spolupráce se zpravodajskou komunitou a vhodného nastavení správního řízení," uvedl Žáček.

V čele NBÚ se dosud vystřídala pětice ředitelů, nynějším šéfem je Jiří Lang, který dříve vedl Bezpečnostní informační službu (BIS). Loni v srpnu se z NBÚ oddělil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), jehož vedení se ujal Langův předchůdce z čela NBÚ Dušan Navrátil. NÚKIB sídlí v Brně a má Česko chránit před hackerskými útoky a dalšími incidenty.

Tento krok kvituje poslanec Lukáš Kolářík (Piráti). "Problematika kyberbezpečnosti je hluboká a je správně, že ji řeší samostatný úřad," uvedl. Ocenil, jak NBÚ přistupuje k poslancům, kteří ho kontrolují "Ohledně vstřícnosti by se mohly některé další státní úřady od NBÚ učit," konstatoval.

Související

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Více souvisejících

NBÚ (Národní bezpečnostní úřad) Miloslav Rozner (SPD) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy