Případ výpovědi expolicisty Kadlece musí znovu řešit soud

Brno - Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě musí znovu řešit případ obviněného bývalého olomouckého policejního náměstka Karla Kadlece, který se soudí kvůli výpovědi z práce. Nejvyšší správní soud (NSS) rozhodl, že krajský soud měl vyslechnout některé svědky, které expolicista navrhl, informoval dnes server Seznam Zprávy. Jde například o místního podnikatele Ivana Kyselého, který je s Kadlecem obviněn v takzvané kauze Vidkun, nebo bývalého ministra vnitra Ivana Langera, jenž v případu figuruje jako svědek.

Kyselého a Langera stejně jako Kadlece policie podle odposlechů sledovala. Krajský soud jejich výslech podle serveru ale odmítl a označil je za nevěrohodné. Podle Nejvyššího správního soudu je však taková formulace nevhodná, nelze totiž předjímat, jak budou svědci vypovídat.

Po nejnovějším rozsudku Nejvyššího správního soudu se však Kadlecovi podle Seznam Zprávy zkomplikovala možnost, že se mohl vrátit do řad policie. Kadlec musel z policejního sboru odejít, protože podle svých nadřízených vynášel informace z několika trestních spisů. Soudce NSS David Hipšr podpořil rozhodnutí policejního prezidenta Tomáše Tuhého a na rozdíl od Krajského soudu v Ostravě míní, že přišel Kadlec o místo u policie právem. "Nejvyšší správní soud tedy při poměřování shledaných procesních pochybení na straně jedné a materiálně dostatečně přesvědčivě zjištěného skutkového stavu na straně druhé dospěl k opačnému závěru než krajský soud, a proto mu nezbylo než jeho rozsudek zrušit," dodal soudce Nejvyššího správního soudu.

Vynášení informací ze spisů Kadlec odmítá a říká, že pro něj byl Kyselý jen jeho cenným a dlouholetým zdrojem operativních informací.

Olomoucká korupční kauza Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi policisty, podnikateli a politiky. Obviněni v ní byli kromě Kadlece a Kyselého také tehdejší šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj a tehdejší hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Související

Více souvisejících

kauza Vidkun Policie ČR soudy Nejvyšší správní soud Karel Kadlec

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy