Celníci objevili v herně v Praze 5 nelegální hrací automaty

Praha - Dalších sedm nelegálních hracích automatů objevili celníci minulý týden v herně v Praze 5, kterou kontrolovali už poněkolikáté za sebou. Spolu s automaty odvezli z provozovny nulovací klíče, žetony a čipové karty, sloužící k hazardu.

Ani přes opětovné kontroly si provozovatel herny neobstaral od ministerstva financí příslušné povolení, sdělila dnes ČTK mluvčí pražských celníků Ivana Kurková.

Celníci navštívili hernu loni na podzim a letos dvakrát a vždy tam podle mluvčí našli nelegální hrací přístroje. Za provozování nelegální hry přitom provozovatelům hrozí až padesátimilionová pokuta a propadnutí veškerého zařízení, které k nepovolenému hraní na automatech slouží.

Celní správa má na starosti kontrolu a potírání nelegálního hazardu od začátku loňského roku, kdy to umožnil nový zákon o hazardních hrách. Jen v Praze od té doby celníci uzavřeli přes 70 nelegálních heren, zajistili na 550 výherních hracích automatů, včetně kvízomatů a slevostrojů, 11 stolů pro živé hry, deset rulet a téměř 3,5 milionu korun v hotovosti.

Související

Internetové sázení

Ekonomické dopady online hazardu v České republice

K hazardu přistupují státy po celém světě různými způsoby. Některé mu nechávají volnou ruku za cenu vysokých společenských nákladů, jiné jej zase striktně regulují a přicházejí tak o peníze do rozpočtu. Česká republika se v poslední dekádě nachází někde na pomezí těchto dvou pohledů. Rok 2017 přinesl revizi zákona o hazardních hrách (ZHH) a drasticky tak snížil počet kamenných heren a kasin. Oproti celkovému počtu 8 367 v roce 2011 jich dnes dle statistik MFČR máme pouze 834.
Harzard, ilustrační fotografie

V Česku bují hazard. Přijaté sázky vzrostly o 119 %, výběr daně jen o 24 %

Během auditu státních finančních prostředků spojených s oblastí hazardních her a správou daně z těchto her zjistili kontroléři Nejvyššího kontrolního úřadu nedostatky ve fungování Ministerstva financí (MF). Konkrétně bylo zjištěno, že MF neposkytlo dostatečnou informační podporu pro efektivní správu daně z hazardních her, kontrolu daňových přiznání provozovatelů těchto her ani pro řádný dozor nad nimi. 

Více souvisejících

hazard Celníci

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy