U soudu v kauze exdetektiva Vokála bylo dusno, veřejnost se musela poroučet

Obvodní soud pro Prahu 5 dnes pokračoval v projednávání případu bývalého detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luďka Vokála, který čelí obžalobě ze zneužití pravomoci v souvislosti s vyzrazením razie v kauze Vidkun. Vyslechl Vokálovy tehdejší kolegy, mimo jiné bývalého ředitele útvaru Roberta Šlachtu. Před soudem mluvili i manželé Albin a Lucie Arifovičovi, při jejich výpovědi však soudkyně vyloučila veřejnost. Hlavní líčení bude pokračovat v prosinci.

Vokál podle obžaloby prozradil podnikateli Arifovičovi, s nímž udržoval přátelské kontakty, že policie bude v kauze Vidkun zasahovat. Informaci mu podle státního zástupce zaslal brzy ráno přes aplikaci Viber, později mu přes manželku vzkázal, o koho se policie v kauze zajímá, údajně zmínil tehdejšího hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila a někdejšího ministra vnitra Ivana Langera.

Za vynesení informací o trestním řízení hrozí Vokálovi až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Bývalý detektiv vinu odmítá. "Všichni co tam zatím byli, mluví pravdu, vyjma státního zástupce, to je můj názor. Víc vám neřeknu," uvedl dnes. Na minulém jednání vypovídal bez účasti veřejnosti, jeho manželka tehdy řekla, že se informace o razii dozvěděla z médií.

Šlachta, který v době razie ÚOOZ vedl, dnes soudu popsal, jak se razie v kauze Vidkun uskutečnila. Vedoucí odborů podle něj věděli o rozpracovaných kauzách, neměli ale informace o konkrétních skutečnostech a lidech.

Exředitel řekl, že Arifoviče zná také, a to z doby, kdy pracoval jako řadový detektiv. "Od té doby, co jsem odešel funkcionařit, odešel jsem do vyšších funkcí, tak jsem své zdroje opustil," řekl Šlachta. O tom, že by se s Arifovičem v roce 2015 stýkal Vokál, podle svých slov nevěděl. "Ani by ke mně jako k řediteli takovéto informace nedoputovaly," řekl Šlachta.

U soudu vypovídal i Vokálův tehdejší nadřízený Luboš Fiala. Vokál ho v některých případech na poradách zastupoval. Fiala se razie v kauze Vidkun účastnil. Řekl, že policisté informace o raziích nesdělovali ani svým vedoucím. Řekl také, že Vokálem v den razie nemluvil. "Určitě mi nevolal, pokud mluvil s někým jiným, to já nevím," dodal.

K soudu dnes přišli také manželé Arifovičovi, kteří k minulému jednání nedorazili. Soudkyně na jejich výpovědi vyloučila veřejnost. "Byla obava, že by vzhledem k medializaci nevypovídali pravdu s ohledem na své soukromí, mohlo by to narušit průběh hlavního líčení a proti panu Arifovičovi je vedeno další trestní stíhání," řekla soudkyně. S novináři nemluvili, státní zástupce se k jejich vystoupení před soudem vyjádřit nechtěl.

Dnes vypovídal i znalec z oboru kybernetiky Vlastimil Klíma. Ještě před tím, než začal mluvit, vznesl Vokálův obhájce Radek Šmerda proti jeho posudku námitku. Šmerda mimo jiné řekl, že posudek byl zpracován v rámci jiného trestního řízení. Soudkyně námitce částečně vyhověla a Klíma se tak mohl vyjadřovat jen k bodům, které se týkaly Vokálova mobilu a tabletu, ze kterých údajně zprávy o razii odcházely.

Vokál se znalce ptal, jak je možné, že byla sim karta vložena v mobilu, která sledovala inspekce, a ze stejného čísla pak měly odcházet zprávy z tabletu. Podle znalce je tato situace možná v případě, kdy by měl Vokál kopii karty, což ale exdetektiv vyloučil. Také je prý podle Klímy teoreticky možné, že byla zařízení synchronizována, a tak by mohla být konverzace i v přístroji, ze kterého komunikace neodešla.

Související

Luděk Vokál

Exdetektiv Vokál stanul před soudem, podle žaloby poskytoval lidem z podsvětí informace ze spisů

Obvodní soud pro Prahu 5 se dnes začal zabývat případem bývalého kriminalisty Luďka Vokála a podnikatele Albina Arifoviče. Obžaloba tvrdí, že exdetektiv poskytoval lidem z podsvětí informace ze spisů. Arifovič je stíhán kvůli podplácení. Kvůli tomu, že by u soudu mohly zaznít utajované skutečnosti, bude Vokál i někteří svědci vypovídat bez účasti veřejnosti.
Soud, ilustrační foto

Vyzradil razii? Kauza elitního exdetektiva Vokála se vrací k obvodnímu soudu

Případ bývalého kriminalisty Luďka Vokála, který čelí obžalobě ze zneužití pravomoci v souvislosti s vyzrazením razie v kauze Vidkun, musí znovu projednat Obvodní soud pro Prahu 5. Původní zprošťující rozsudek minulý týden v neveřejném jednání zrušil odvolací senát pražského městského soudu. Vyplývá to z informací v soudní databázi. Bývalému elitnímu detektivovi tehdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) hrozí až pět let vězení.

Více souvisejících

Luděk Vokál (policista) soudy kauza Vidkun Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy