Já vám něco řeknu... Šlechtová promluvila o vyšetřování českých vojáků kvůli smrti Afghánce

Poslankyně Karla Šlechtová, která od prosince 2017 do června 2018 působila jako ministryně obrany ČR v první Babišově vládě, se zastala českých vojáků, se zastala českých vojáků. Podle zprávy, která se objevila v amerických médiích jsou spolu s americkými kolegy vyšetřováni kvůli smrti zajatého afghánského vojáka, který údajně před několika týdny zabil českého psovoda.

Šlechtová stála v čele ministerstva pro místní rozvoj více než tři roky, zatímco v čele obrany stále jen šest měsíců. Přesto na sociálních sítích pravidelně komentuje události spojené s českou armádou. Po úmrtí českých vojáků v Afghánistánu například opakovaně prohlašovala, jak je na české vojáky pyšná.

Neušla jí samozřejmě ani zprava deníku The New York Times o tom, že čeští a američtí vojáci jsou vyšetřováni kvůli úmrtí zbitého afghánského vojáka Vahidulláha Chána, který byl ve vazbě pro podezření ze zabití českého vojenského psovoda Tomáše Procházky.

„Našim vojákům zcela důvěřuji. Věřím v jejich vysoký morální kredit a odmítám jejich jakákoli obvinění ve věci úmrtí Afgánce. Vyšetřování je standardní věc, nejsou na místě spekulace,“ zastala se českých vojáků v Afghánistánu Šlechtová.

Podle ní jsou Afghánci s prací českých vojáků spokojeni. „Při mé návštěvě v Afghánistánu jsem navštívila základny, vedení NATO mise i ministra obrany a premiéra Afg. Naši vojáci jsou velmi pozitivně vnímáni a jejich kvalita i nasazeni jsou nezpochybnitelná,“ dodala exministryně.

Související

Karla Šlechtová

Šlechtová má koronavirus. Několik poslanců muselo do karantény

V poslaneckém klubu hnutí ANO se vyskytla nákaza koronavirem. Jde o bývalou ministryni obrany a pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou. Pražští hygienici na webu uvedli, že do karantény bylo posláno 11 dalších lidí. Poslanci se naposled sešli minulý týden ve středu na mimořádné schůzi, kdy schválili speciální zákon, který umožní lidem v karanténě kvůli koronaviru hlasovat v říjnových senátních a krajských volbách, a zavedení distanční výuky do školského zákona.

Více souvisejících

Karla Šlechtová Armáda České Republiky Čeští vojáci Afghanistán

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy