Česko koupí protiletadlové střely za 1,5 miliardy, letouny CASA čeká modernizace

Ministerstvo obrany nakoupí v příštích šesti letech protiletadlové řízené střely až za 1,5 miliardy korun. Určeny jsou pro přenosný raketový komplet RBS-70. Informaci o zakázce, která bude vyhlášena prostřednictvím agentury NATO Support and Procurement Agency (NSPA), ve středu předá vládě ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). ČTK to dnes sdělil Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Obrana plánuje nakoupit munici Mk-3 Bolide. V letech 2020 až 2022 by měli vojáci dostat 150 kusů této munice s možnou opcí na nákup dalších 120 až 200 střel v letech 2023 a 2024. Dohromady by za ně ministerstvo podle předpokladů zaplatilo až 1,498 miliardy korun bez DPH.

Střely jsou určeny pro přenosný protiletadlový raketový komplet RBS-70, který česká armáda má ve své výbavě. V minulosti již munici Mk-3 Bolide ministerstvo přes agenturu NSPA nakupovalo, v roce 2014 takto pořídilo 15 střel a o rok později 66 střel.

"Spolu s protileteckými řízenými střelami typové řady Mk-2 (o nákupu 135 kusů ministr obrany informoval vládu 3. prosince 2018) jsou Mk-3 Bolide jedinými variantami munice kompatibilními s přenosným protiletadlovým raketovým kompletem RBS-70 i jeho novou generací RBS-70NG," poznamenal Fajnor. Metnar už na začátku prosince informoval vládu o nákupu 135 kusů střel Mk-2 za 140 milionů korun. Střely Mk-3 jsou rychlejší a mají také delší dostřel.

"Munice je pořizována z důvodu potřeby doplnění stanovených rezerv Armády ČR pro zabezpečení protivzdušné obrany ČR, plnění závazků NATO a zajištění řádného výcviku jednotek," podotkl Fajnor.

Letouny CASA dostanou nové přístroje a avioniku

O zakázce za 206 milionů korun bez DPH bude ve středu informovat vládu ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). 

Modernizaci navigačního vybavení letounů vyžaduje projekt Evropské unie Single European Sky (Jednotné evropské nebe). Zakázku na výměnu přístrojů získá společnost Airbus Defence and Space, která letouny CASA C-295M vyrábí. Stroje musí mít nové vybavení do května 2020, kdy začnou platit nové předpisy, uvedl Fajnor.

O nákupu transportních letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla druhá vláda Mirka Topolánka (ODS) v dubnu 2009, kdy už byla v demisi poté, co jí Sněmovna vyslovila nedůvěru. Okolnostmi nákupu se zabývá soud. Podle Fajnora stroje od zavedení do služby nalétaly přibližně 10.500 letových hodin a přepravily přes 62.000 osob. "A to bez zásadních technických problémů při zachování požadované bezpečnosti letu," uvedl. Armáda je používá k výcviku, přepravě vojáků na zahraniční mise, jeden stroj také dlouhodobě slouží v pozorovací misi MFO na Sinajském poloostrově. Ministerstvo obrany plánuje v budoucnu nakoupit další dva stroje CASA, které by nahradily dosluhující stroje Jak-40.

Vláda na středečním zasedání dostane také informaci o zakázce za 50 milionů korun na nákup jednoho kompletu mobilního záchytného zařízení letounů Portarrest. Určeno je k nouzovému zastavení startujících či přistávajících vojenských taktických letounů na letišti v Náměšti. Zařízení dodá slovenská společnost OWT. "Ta je výhradním a oficiálním distributorem záchytných zařízení vyrobených americkou firmou Zodiac Aerospace v ČR a na Slovensku," poznamenal Fajnor.

Náměšťské letiště podle Fajnora dosud mobilní záchytné zařízení nemá. "K dispozici má pouze starší dvojici amerických lanových záchytných zařízení BAK-12, která jsou však statická. Jinak jsou se systémem Portarrest téměř totožná, proto nebude muset personál letiště procházet přeškolováním na nový typ zařízení," dodal.

Související

Více souvisejících

Armáda České Republiky Lubomír Metnar veřejné zakázky NATO Česká republika C-295M CASA

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 38 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

Velké drama při GP Emilia Romagna! Verstappen se spasil na cílové čáře před „stíhačkou“ Norissem

Jestliže se do tří čtvrti zdálo, že první evropský závod bude svým způsobem zavedeným pořádkem, vše naprosto vystřídal strhující finiš, ve kterém Lando Norris sahal po druhém vítězství v řadě. Nakonec mu mohl být útěchou titul Pilot dne.

Zdroj: Robert Pavelka

Další zprávy