Stažení USA z Afghánistánu? Pro spojence včetně ČR by nastal problém, přiznal generál Šedivý

Někdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý údajné stahování až poloviny amerických vojáků z Afghánistánu nevítá. Spojenci by podle něj měli ze země odejít až v době, kdy bude afghánská armáda schopna zajistit bezpečnost země. Podle předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jany Černochové (ODS) by stažení muselo zřejmě vést k přehodnocení mise. Upozornila ale na to, že ještě nejsou známé podrobnosti.

Spojené státy podle nich plánují odvolat z Afghánistánu až polovinu ze současného počtu 14.000 vojáků. Americký prezident Donald Trump už tento týden oznámil odchod USA ze Sýrie. Kvůli nesouhlasu s jeho kroky se rozhodl rezignovat ministr obrany James Mattis.

Ministr obrany Lubomír Metnar ČTK sdělil, že v tuto chvíli česká obrana změny v nasazení v Afghánistánu neplánuje. Závažné otázky týkající se zahraničněpolitických závazků je podle něj potřeba řešit se spojenci. Ocenil zároveň práci Mattise.

Bývalý náčelník generálního štábu a předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel ČTK řekl, že v avizovaném stažení vidí kontinuitu Trumpových prohlášení, nastává ale v době, kdy tomu neodpovídají bezpečnostní podmínky. Takovým krokem podle něj mohou být znejistěni spojenci Američanů, kteří teprve relativně nedávno souhlasili s navýšením své vojenské účasti v zemi. Je to i případ ČR.

Domnívá se, že podobně jako USA mohou reagovat i další státy, což by vedlo k erozi mise. V souvislosti s českými vojáky poukázal na to, že většina amerických vojáků je umístěna na základně Bagrám, kterou Češi hlídají. Pokud by americká armáda přehodnotila přístup k ostraze základny, mělo by to dopad i na ně, protože pro svou práci potřebují americké zpravodajské informace.

Černochová poukázala na to, že v případě stahování z Afghánistánu jde zatím o nepotvrzené informace, a nejsou proto ani známé detaily. "NATO, pokud vím, nic takového dosud neřešilo. Nevíme tedy nejenom nic o rozsahu, ale ani o tom, jaké jednotky by Spojené státy stahovaly, protože kromě alianční mise Resolute Support mají v Afghánistánu další vojáky na bilaterální bázi," poznamenala.

Proto se podle ní dá nyní těžko spekulovat, jaké dopady by tento krok měl na české působení v misi. "Každopádně stažení amerického příspěvku by zřejmě muselo vést k přehodnocení mise, ale o tom budou představitelé aliance předpokládám teprve jednat," dodala.

Zároveň podotkla, že bude důležité, kdo nahradí ministra obrany Mattise, který oznámil kvůli neshodám s Trumpem odchod, a nakolik pokročí mírová jednání o politickém urovnání v Afghánistánu.

Šedivý označil údajný Trumpův plán na stažení až poloviny amerických vojáků z Afghánistánu za dost nečekaný, i když o omezení zahraničních misí mluvil dlouhodobě. "Pořád to neznamenalo, že by úplně ty vojáky stáhl. Jak se zdá, tak se teď rozhodl, že tento krok udělá," řekl Šedivý. Protože k němu přistoupil poměrně nečekaně, bude to podle něj znamenat pro spojence problém.

V zemi by totiž museli rozšířit své působení a nahradit schopnosti, které Američané opustí. Znamenalo by to také podle Šedivého omezení podpory, kterou Američané poskytují Afgháncům. Není si ale jist, že by měla mise skončit. Připomněl slova šéfa NATO Jense Stoltenberga, který působení v Afghánistánu označil za důležité a podle kterého aliance nemůže odejít do doby, než Afghánci budou schopni svou zemi ovládat.

Šedivý se domnívá, že by snížení americké přítomnosti znamenalo tlak na další zvýšení českého příspěvku. Podle nového mandátu, který schválil český Parlament v létě, může být v zemi až 390 českých vojáků. Podle Šedivého by spojenci po ČR mohli chtít třeba větší zapojení techniky, jako bylo v minulosti působení vrtulníků.

Částečné stažení amerických vojáků nevítá. Řekl, že by NATO mělo úkol, který zahájilo, také dokončit, což znamená připravit afghánskou armádu na zajištění bezpečnosti země. "Víme, že teď afghánská armáda prochází určitou krizí, tak bychom asi neměli odejít," poznamenal s odkazem na značné ztráty afghánských bezpečnostních sil. "Mám pocit že bychom měli ještě politicky zvážit, nakolik to je správné řešení," dodal.

Související

Generál Jiří Šedivý

Válka na Ukrajině nemusí skončit podle našich představ, varuje bývalý náčelník generálního štábu

Západ se musí připravit na možnost, že válka na Ukrajině neskončí přesně podle jeho představ, varuje bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Existují podle něj varianty úplného vítězství Ukrajiny, ale i takové, které nebudou odpovídat ideálnímu scénáři. Souhlasí s bývalým americkým ministrem zahraničí Henrym Kissingerem, který varoval před nebezpečím vyplývajícím ze sbližování Ruska s Čínou. Šedivý to řekl v rozhovoru pro ČTK.
Generál Jiří Šedivý

NATO musí reagovat na výbuch v Polsku. Šedivý řekl, co by mělo udělat

V návaznosti na výbuch v Polsku by se měla ještě posílit protiraketová a protiletecká obrana států hraničících s Ukrajinou a Ruskem. ČTK to dnes řekl bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, podle kterého to bude jedním z výsledků konzultací uvnitř Severoatlantické aliance (NATO).

Více souvisejících

gen. Jiří Šedivý Jana Černochová Americká armáda (U.S. ARMY) Afghanistán NATO Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy