Vrtulníky, děla, obrněná vozidla. Metnar podepíše smlouvy na techniku za 88 miliard

Ministerstvo obrany letos podepíše smlouvy na vojenskou techniku za 88 miliard korun. Zároveň se bude připravovat zefektivnění a zrychlení akvizičního procesu. V rozhovoru s ČTK a na dnešní pracovní snídani ke 20 letům od vstupu do NATO, kterou pořádal Institut pro politiku a společnost, to řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Nejvýznamnější zakázkou, kterou obrana plánuje uzavřít, bude nákup více než 200 pásových bojových vozidel pěchoty (BVP) za více než 50 miliard korun. Půjde o největší armádní tendr v historii české armády. "Stojím si za tím, že z hlediska přístupu již v minulosti je to jedna z nejlépe připravených zakázek," poznamenal Metnar.

S její přípravou má obraně pomoct privátní právní kancelář. I když ji ministerstvo začalo hledat už loni, vítěz dosud není znám. Původní výběrové řízení bylo zrušeno a bylo vyhlášeno znovu. Termín pro podávání přihlášek vypršel minulý týden. Metnar ČTK řekl, že ministerstvo přijalo přihlášky firem, nyní řeší námitky, které byly proti soutěži podány.

Další výraznou zakázkou bude tendr na 12 víceúčelových vrtulníků. Favority mezi možnými dodavateli jsou americké firmy. O zakázce ve čtvrtek v USA krátce jednal premiér Andrej Babiš (ANO) s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Podle Metnara jsou USA jedním ze čtyř možných dodavatelů. O způsobu zadání zakázky podle něj dosud nebylo rozhodnuto. Připomněl, že zakázka je jednou z těch, které prověřuje z podnětu bývalé ministryně obrany Karly Šlechtová (za ANO) Vojenská policie. "Musíme tam postupovat velmi obezřetně. Hledáme případné nedostatky, které by tam byly a revidujeme postup, abychom si byli jisti správností procesu," řekl Metnar. Obrana je připravena za vrtulníky zaplatit asi 12,5 miliardy korun.

Ještě v polovině roku chce Metnar podepsat smlouvy na dodávku osmi mobilních radiolokátorů MADR z Izraele asi za 3,5 miliardy. "Ladí se vzájemné podmínky," řekl k aktuálnímu stavu zakázky, která byla několikrát odložena.

Další podpisy smluv se budou týkat dodání ručních zbraní, obrněných vozidel Titus nebo dopravních letadel CASA. Ještě letos by také mohlo být rozhodnuto o vítězi tendru na 52 děl ráže odpovídající standardům NATO nebo o nákupu až 1200 osobních terénních automobilů, které nahradí vozy UAZ a Land Rover.

Obrana dlouhodobě bojuje s problémy při zadávání důležitých zakázek. Na konci roku odešel náměstek Daniel Koštoval, který měl nákup na starosti. Sekci do ukončení výběrového řízení vede Filip Říha. Podle informací ČTK obrana dostala několik přihlášek do soutěže.

Začlenění do Severoatlantické aliance mělo zásadní vliv na transformaci AČR. Zahraniční mise se postupně staly důležitým prostředkem přeměny a profesionalizace Armády České republiky, umožnily její integraci do vojenských struktur NATO. #20letvNATO https://t.co/EZaJGnShUQ pic.twitter.com/uwMIHUZ3Kp

— Ministerstvo obrany (@ObranaTweetuje) 8. března 2019

Metnar ČTK řekl, že jen u výměny v čele sekce nezůstane. "Akviziční proces se musí zefektivnit a musí se zrychlit," zdůraznil. Poukázal na to, že například do roku 2025 musí mít armáda podle dohody v NATO k dispozici vyzbrojenou těžkou brigádu. "To je z mého pohledu krátká doba na to, aby se nepracovalo efektivně. Je to reálné stihnout. Budu chtít, aby se ten proces zefektivnil, na druhou stranu nevylučuju další personální změny v sekci vyzbrojování," řekl. Případné změny u nákupčích podle něj ale budou již v gesci nového náměstka.

V dnešní debatě věnované výročí vstupu do NATO Metnar řekl, že úřad připravuje i návrhy legislativních změn, které by se týkaly například zákona o zadávání veřejných zakázek.

V minulosti měl vojenské nákupy na starosti vyzbrojovací úřad. Metnar jeho obnovení nevyloučil. Nyní je ale podle něj nutné dokončit důležité projekty a udělat maximum pro zrychlení akvizičních procesů. Zmínil se o možnosti uzavírání zakázek mezivládními dohodami. "Tam, kde to je právně-správně možné, budeme chtít jít touto cestou," podotkl. Poté se podle něj bude moct začít uvažovat, zda pokračovat cestou vyzbrojovacího úřadu.

Související

Více souvisejících

Lubomír Metnar Armáda České Republiky veřejné zakázky

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 55 minutami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

Česko nakupuje nejvíce zlata na světě. Hodnota zlata v majetku ČNB je proto rekordní

Česká republika se letos v prvním čtvrtletí připojila k zemím, které se snaží omezit svoji závislost na americkém dolaru. Činí tak v souvislosti s válkou na Ukrajině a obavou, že by Spojené státy mohly eventuálně přistoupit ke zmražení jejich devizových rezerv podobně, jako je zmrazily Rusku.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy