Exdetektiv Vokál čelí žalobě. Lidem z podsvětí měl donášet informace

Státní zástupce obžaloval bývalého kriminalistu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luďka Vokála. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT). Detektiv údajně v letech 2010 až 2015 poskytoval lidem z podsvětí informace ze spisů. Podle dřívějších informací by mělo jít o údaje ze spisů protidrogové centrály nebo informace z policejních databází o šéfovi ČEZ Danielu Benešovi či lobbistovi Romanu Janouškovi.

Letos v lednu soud Vokála zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci v souvislosti s vyzrazením razie v kauze Vidkun. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu na místě odvolal.

Obžaloba tvrdila, že Vokál prozradil podnikateli Albinu Arifovičovi, se kterým udržoval přátelské kontakty, že policie bude zasahovat v kauze Vidkun.

Právě Arifovič by měl figurovat také v kauze vynášení informací ze spisů mezi roky 2010 až 2015.

Loni v dubnu byl Vokál zadržen na Ukrajině. Celu opustil po složení kauce, dva měsíce ale musel zůstat v zemi, kde je obviněn z nezákonného prodeje zařízení použitelného k odposlechům.

Související

Luděk Vokál

Exdetektiv Vokál stanul před soudem, podle žaloby poskytoval lidem z podsvětí informace ze spisů

Obvodní soud pro Prahu 5 se dnes začal zabývat případem bývalého kriminalisty Luďka Vokála a podnikatele Albina Arifoviče. Obžaloba tvrdí, že exdetektiv poskytoval lidem z podsvětí informace ze spisů. Arifovič je stíhán kvůli podplácení. Kvůli tomu, že by u soudu mohly zaznít utajované skutečnosti, bude Vokál i někteří svědci vypovídat bez účasti veřejnosti.
Soud, ilustrační foto

Vyzradil razii? Kauza elitního exdetektiva Vokála se vrací k obvodnímu soudu

Případ bývalého kriminalisty Luďka Vokála, který čelí obžalobě ze zneužití pravomoci v souvislosti s vyzrazením razie v kauze Vidkun, musí znovu projednat Obvodní soud pro Prahu 5. Původní zprošťující rozsudek minulý týden v neveřejném jednání zrušil odvolací senát pražského městského soudu. Vyplývá to z informací v soudní databázi. Bývalému elitnímu detektivovi tehdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) hrozí až pět let vězení.

Více souvisejících

Luděk Vokál (policista) ÚOOZ Daniel Beneš (ČEZ) Roman Janoušek Policie ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy