Obrana zahajuje tendr za desítky miliard. Kdo Česku dodá pásová bojová vozidla?

Ministerstvo obrany dnes seznamuje potenciální dodavatele s podmínkami tendru na pásová bojová vozidla pěchoty (BVP) za více než 50 miliard korun. K jednání pozvalo čtveřici již dříve vybraných firem. Vítěze úřad vybere ve vícekolovém jednání. Smlouvu na zakázku, která je podle dostupných údajů největší v historii České republiky, by chtěl úřad podepsat do září. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) o vítězi rozhodne především cena, splnění technických požadavků a míra zapojení českého obranného průmyslu.

"Startujeme další etapu v rámci modernizace Armády České republiky. Jejím cílem je přezbrojit 7. brigádní úkolové uskupení moderními vozidly," řekl dnes ministr. "Není žádným tajemstvím, že nutně potřebujeme vyměnit starou a dosluhující bojovou techniku pocházející ještě z dob reálného socialismu," poznamenal náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Ministerstvo obrany dnes na setkání pozvalo firmy BAE Systems, General Dynamics European Land Systems (GDELS), PSM a Rheinmetall Landsysteme. Mezinárodní firma BAE Systems vyrábí ve Švédsku vozidlo CV90, nadnárodní GDELS nabízí španělsko-rakouský projekt Ascod. Německá firma Rheinmetall Landsysteme by chtěla uspět s vozidlem Lynx a německé konsorcium PSM, tedy společný podnik společností Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall Landsysteme, nabízí bojové vozidlo Puma.

Metnar a Opata zdůraznili, že armáda i ministerstvo vědí, jaké technické parametry musí vozidla splňovat. "Se znalostí problematiky jsme analyzovali současné bezpečnostní prostředí, zároveň jsme využili nepřeberné množství zkušeností Armády České republiky ze zahraničních operací," řekl Opata.

Jaké požadavky budou armáda a ministerstvo na nová BVP klást, bude určující pro šance jednotlivých firem ucházejících se o zakázku. Důležité budou třeba velikost osádky nebo požadované zbraňové systémy. Parametry se firmy dozvědí během dnešního jednání. Veřejnost s nimi úřad seznámí na odpolední tiskové konferenci.

Opata řekl, že nastavené parametry mají své opodstatnění a že za nimi nezpochybnitelně stojí. "Nechceme vozidlo pro minulé bitvy. Potřebujeme techniku spolehlivou, moderní, s potenciálem dalšího modernizačního růstu. A to zejména v oblasti palebné síly, ochrany osádky a použitých technologií. Vozidlo musí umožňovat určitou míru variability posádky," zdůraznil.

"Pro přípravu a realizaci této zakázky jsme vytvořili na ministerstvu speciální tým. Zvolili jsme postup vícekolového jednacího řízení, s jehož parametry jsme dnes seznámili čtyři vybrané zahraniční firmy," řekl ministr obrany @metnarl pic.twitter.com/SM60ohzJdK

— Ministerstvo obrany (@ObranaTweetuje) 27. března 2019

Armáda požaduje celkem 210 nových BVP v sedmi různých modifikacích. Ministerstvo obrany předpokládá, že za ně zaplatí více než 50 miliard korun. Metnar dříve uvedl, že obrana bude na nabídky od firem čekat do konce června.

Nabídky budou podle něj posouzeny "pomocí objektivního multikriteriálního hodnotícího modelu". Zdůraznil nutnost transparentnosti celého procesu. "Nejdůležitějšími oblastmi hodnocení bude nabízená cena, úroveň splnění technických požadavků a úroveň zapojení českého průmyslu," řekl. Stupeň zapojení českého obranného průmyslu zejména v transferu výroby, know-how a licencí označil za zásadní.

Ministerstvo již dříve uzavřelo memorandum se svým státním podnikem Vojenské opravárenské závody (VOP), do kterého by chtělo přenést v maximální možné míře výrobu strojů. Cílem obrany také je, aby VOP následně nová BVP i opravoval.

Související

Ministerstvo obrany

Česko získalo další peníze na munici pro Ukrajinu. Jsou ze zmrazených ruských aktiv

Česko získalo další významný zdroj prostředků na financování dodávek velkorážové munice na Ukrajinu. Jde o výnosy z financí zmrazených v zemích Evropské unie ruské centrální bance poté, co Rusko zahájilo začátkem roku 2022 svou agresi proti Ukrajině. Informovalo o tom ministerstvo obrany v tiskové zprávě zaslané serveru EuroZprávy.cz.

Více souvisejících

ministerstvo obrany Lubomír Metnar Armáda České Republiky tendr Aleš Opata (generální štáb)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy