V Česku se poprvé uskuteční manévry Dark Blade. Dorazí 1200 vojáků, budou i noční lety

Přes 1200 vojáků a 30 vrtulníků a letadel se zúčastní květnového cvičení Dark Blade 2019. Na území Česka se bude konat poprvé. Účast přislíbilo společně s českou armádou šest zemí. Vojáci budou nacvičovat vzájemnou spolupráci, ostré střelby, vysazování parašutistů i potápěčů, přepravu lidí i psů nebo třeba noční lety. Představitelé armády to dnes řekli v Praze na tiskové konferenci.

Cvičení začne 9. května a skončí na začátku června, jeho hlavní letecká část se bude konat od 20. do 31. května. "Je pod záštitou Evropské obranné agentury (EDA). Není to alianční cvičení, ale cvičení Evropské unie," řekl velitel vzdušných sil české armády Petr Hromek. Dark Blade se podle něj bude konat na území České republiky poprvé.

Úkolem cvičení bude především nácvik mezinárodní spolupráce při přípravě a plánování letů, jednotlivé armády ale budou moct cvičit i podle svých požadavků. V plánu tak jsou třeba transportní lety s nákladem v podvěsu, slaňování, lety s nočním viděním nebo vzdušná ochrana konvoje. "Budeme se snažit v našich scénářích reagovat na změnu situací, na dynamický vývoj," poznamenal řídící cvičení Miroslav Svoboda.

Do cvičení se zapojí i české pozemní síly z mnoha útvarů. Organizátoři plánují přepravu vrtulníky více než 300 vojáků. "Chceme, aby si to vojáci zažili, aby měli povědomí o pravidlech vzdušné přepravy," podotkl Svoboda. Cvičit se budou třeba operace, při kterých vrtulníky vysadí jednotky na určeném území a opět je vyzvednou.

Cvičení bude hostit 22. základna vrtulníkového letectva Sedlec u Náměště nad Oslavou. Procvičení schopností přijmout spojenecké vojáky je podle Svobody druhotným přínosem cvičení. Hlavní části cvičení se budou konat ve vojenských újezdech Libavá a Boletice, cvičit se bude i v okolí Náměště, na Březině nebo u bechyňské posádky a na prostějovském letišti.

Do Dark Blade se kromě českých vojáků zapojí také Poláci, Slovinci, Němci, Belgičané a Maďaři. Celkem se ho zúčastní podle předpokladů přes 800 českých a 300 zahraničních vojáků, k dispozici budou mít 26 bojových i transportních vrtulníků a čtyři české bitevníky L-159.

Vojáci plánují lety na pracovní dny od 07:00 do 23:00. "Respektujeme samozřejmě víkendy jako odpočinkové pro obyvatelstvo, ale rozhodně ne pro cvičící. Probíhat budou aktivity jak směrem k vyhodnocení, k přípravě cvičení a jsou tam i různé akce vedoucí ke stmelení jednotek," podotkl Svoboda. Je podle něj důležité, aby se vojáci poznali i z hlediska kulturních zvyklostí.

Související

Lubomír Metnar

Mezinárodní cvičení Dark Blade: Metnar chce pro armádu nové vrtulníky

Vrtulníkové mezinárodní cvičení Dark Blade, které se v České republice koná poprvé, má za sebou 350 letových hodin, jeho letecká část skončí ve čtvrtek. Cvičení se účastní na 1200 vojáků ze šesti zemí a 28 jejich strojů. S novými vrtulníky by čeští vojáci mohli podobné cvičení znovu absolvovat nejdříve po roce 2021, řekl dnes novinářům v Náměšti nad Oslavou ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). Nabídku s konkrétními parametry na nákup 12 vrtulníků, které chce armáda pořídit, očekává od americké strany v červnu nebo červenci.

Více souvisejících

Dark Blade (cvičení) Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Jiřina Ekrt Jirušková

Jak se chovají Češi na dovolené? Rádi si připlatí za luxusnější služby, říká manažerka cestovky

V posledních letech je vidět rostoucí zájem o nákup dovolených mezi seniory. Meziročně se zdvojnásobil počet lidí ve věku nad 70 let, kteří si objednali letní zájezd. Obecně pak platí, že v České republice roste zájem o dovolené a zájem nesnížily ani vyšší životní náklady. Loňské predikce ekonomů, kteří vyhrožovaly propadem zájmu o dovolené se nenaplnil, zájezdy se kupují vesele dál. Češi si naopak rádi připlatí za luxusnější dovolenkové zážitky, ať už jde o dopravu letadlem či all inclusive služby, říká v rozhovoru PR managerka Invia.cz Jiřina Ekrt Jirušková.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační foto

Ptačí chřipka se dál šíří na lidi. Austrálie hlásí první případ, USA druhý

Ve Spojených státech byl od konce března potvrzen druhý případ ptačí chřipky u člověka po kontaktu s infikovanými dojnicemi. Oznámilo to ve středu americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), píše agentura Reuters. V Austrálii potvrdili první případ přenosu subtypu viru ptačí chřipky A(H5N1) na člověka. Došlo k němu v nejmenším a nejhustěji obydleném státě Viktorie, informovala ve středu televize ABC News

před 10 hodinami

před 10 hodinami

V Praze 4 se srazil autobus s nákladním vozidlem. (23.5.2024) Prohlédněte si galerii

Nehoda autobusu MHD v Praze. Dvanáct zraněných, vyhlášen traumaplán

K vážné nehodě autobusu městské hromadné dopravy došlo ve čtvrtek ráno v Praze. Několik lidí utrpělo zranění při srážce autobusu s nákladním autem. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému, vyhlášen byl traumaplán prvního stupně. 

před 10 hodinami

Británie: Máme důkazy, že Čína dodává Rusku bojovou techniku pro použití na Ukrajině

Čína poskytuje Rusku bojové vybavení pro použití v jeho válce proti Ukrajině, řekl britský ministr obrany Grant Shapps. Informovala o tom agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy