Komu patří palaš? Spor Vězeňské služby o generálskou šavli míří na ministerstvo

Odvolací Krajský soud v Brně zrušil rozsudek soudu pro Brno-venkov a zastavil řízení ve sporu mezi Vězeňskou službou a jejím bývalým generálním ředitelem Pavlem Ondráškem o darovanou generálskou šavli, tzv. palaš. Podle rozhodnutí věc nepřísluší soudu, ale ministerstvu spravedlnosti, které má v tomto pravomoc rozhodovat. ČTK to dnes řekla mluvčí soudu Eva Angyalossy. Vězeňská služba se žalobou domáhá vrácení šavle. Soud pro Brno-venkov palaš přiřkl Ondráškovi, proti rozsudku se ale Vězeňská služba odvolala. Podle Ondráška je palaš, na kterém je vyryto jeho jméno, symbolický dar k jeho jmenování generálem.

"Soud dospěl k závěru, že věc nespadá do pravomoci soudu. Žalobou uplatněný nárok žalobce má nikoli soukromoprávní, ale veřejnoprávní povahu a k jeho projednání a rozhodnutí o něm soudu brání neodstranitelný nedostatek podmínky řízení spočívající v nedostatku jeho pravomoci," uvedla mluvčí.

Spor soud postoupí ministerstvu spravedlnosti. Podle soudu má právě ministerstvo pravomoc jednat a rozhodovat ve věcech služebního poměru ředitele bezpečnostního sboru, v tomto případě bývalého ředitele Vězeňské služby.

Soud pro Brno-venkov ve sporu rozhodoval v lednu 2018, palaš přiřkl Ondráškovi. "Žalobu jsem od začátku považoval za hloupou a absurdní, hodně vypovídá o současném vedení Vězeňské služby," uvedl tehdy Ondrášek po vyhlášení rozsudku. Vězeňská služba se proti rozsudku později odvolala, věcí se tak zabýval krajský soud.

Ondrášek se dostal do čela Vězeňské služby poté, kdy tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) odvolala jeho předchůdce Petra Dohnala pro ztrátu důvěry. Dohnal označil své odvolání za nezákonné a úspěšně se proti němu bránil u soudu. Ministerstvo po rozsudku zahájilo přezkumné řízení o Ondráškově jmenování a jmenování zrušilo. Další ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) vrátil do funkce Dohnala.

Vězeňská služba se žalobou domáhala vrácení darované šavle, podle ní jde o dlouhodobý majetek v evidenci služby. Ondrášek se brání tím, že je palaš individualizovaný vyrytým jménem a převzal jej jako symbolický dar k povýšení do hodnosti generála. Válková k tomu už dříve uvedla, že je nelogické, aby byl Ondráškovi kord odebírán, protože jeho nabytí je spojováno s generálskou hodností a jeho odebrání s degradací. "Byla by to urážka celého generálského stavu," uvedla.

Související

Pavel Blažek

Vláda bude zítra řešit násilí u soudu s Peterkovou, potvrdil Blažek

Vláda se bude na středečním jednání zabývat úterním incidentem u Městského soudu v Praze, kde příznivci Jany Peterkové vnikli do soudní síně během projednávání kauzy, v níž byla obviněna ze šíření poplašné zprávy o onemocnění covid-19. Zařazení bodu potvrdil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). 
Věznice, ilustrační fotografie.

Vězeňská služba se dočká odměn za přesčasy v nouzovém stavu

Mimořádné odměny pro příslušníky vězeňské služby za přesčasy z doby trvání nouzového stavu schválila na dnešním zasedání vláda. Vyčlenila na ně 16,6 milionu korun, informoval kabinet v tiskové zprávě. Podobné odměny v rámci tzv. systemizace schvaloval kabinet v minulých měsících opakovaně, vedle vězeňské služby se týkaly také hasičů a policistů.

Více souvisejících

vězeňská služba Pavel Ondrášek Ministerstvo vnitra Brno

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 15 minutami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

Policie vyšetřuje smrt ženy v centru Plzně. Nejspíš došlo k trestnému činu

Policie vyšetřuje v Plzni od úterního odpoledne úmrtí ženy, která nejspíš zemřela násilnou smrtí. Případ si převzali krajští kriminalisté. V západočeském městě dnes také museli strážci zákona evakuovat soudní budovy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy