Kriminalisté rozbili na Plzeňsku drogový gang

Velkou razií ukončili v pondělí policisté v Plzeňském kraji více než roční sledování skupiny lidí podezřelých z výroby drog. Zadrželi 20 lidí, 13 z nich později obvinili z drogových deliktů. Organizovaná skupina pod vedením sedmatřicetiletého muže z Plzně je podezřelá, že ve velkém dovážela ze zahraničí suroviny a v Česku z nich pak vyráběla pervitin, který prodávala odběratelům v kraji. ČTK to dnes řekla krajská policejní mluvčí Martina Korandová.

Policisté z toxi týmů sledovali podezřelé od začátku loňského roku. Pondělní razie se účastnilo přes 150 policistů z krajského ředitelství a z Národní protidrogové centrály. Provedli 18 domovních prohlídek a 12 prohlídek jiných prostor a pozemků a zajistili při nich 44 kilogramů tablet a stovky litrů matečního roztoku - vše bylo určené k výrobě metamfetaminu, řekla Korandová. Barely s roztokem byly například téměř zazděny v jedné místnosti rodinného domu. "Policisté také zajistili bílou krystalickou látku, zřejmě metamfetamin, tři kilogramy sušiny, nejspíše konopí, varnu, další potřebné věci na přípravu drog, motorová vozidla, mobilní telefony, notebooky a finanční hotovost více než 75.000 korun," vyjmenovala. Zajištěné věci podrobní znalci zkoumání. Znalecké posudky mimo jiné potvrdí, jaké množství pervitinu mohlo být vyrobeno z dovezených léčiv.

Skupinu organizoval podle policie sedmatřicetiletý muž, který v zahraničí, hlavně v Rumunsku, domluvil nákup léků s pseudoefedrinem a zajistil kurýry na dovoz tablet do ČR. "Například jedna dodávka léků vážila 25 kilogramů a vozili je v pytlích od krmení pro psy. Jako kurýrky jezdily i ženy," uvedla mluvčí.

Kriminalisté obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy devět mužů ve věku 33 až 61 let a ženy od 25 do 34 let. "Kriminalisté na případu dále pracují, probíhají výslechy, vyhodnocují se různé záznamy a čekáme na znalecké posudky," dodala Korandová.

Podle Evropské zprávy o drogách, kterou dnes zveřejnilo Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost, se devět z deseti výroben pervitinu, odhalených v roce 2017 v EU, nacházelo v Česku. Z celkem 298 jich v ČR bylo 264. Podle vedoucího Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktora Mravčíka představuje pervitin hlavní problémovou drogu v Česku, ročně se jí u nás vyrobí šest až sedm tun, část putuje do zahraničí, zvlášť do Německa.

Související

Více souvisejících

Policie ČR krimi gangy Drogy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy