ÚOHS zrušil obří tendr na auta pro policii. Je z toho poprask, Hamáček vyhrožuje právníky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výběrové řízení na osobní i policejní auta pro ministerstvo vnitra za 2,25 miliardy korun. Podmínky tendru podle něj zvýhodňovaly dodavatele Škoda Auto. Ministerstvo v důsledku toho tendr zrušilo. ČTK to zjistila z internetových stránek úřadu. Ministr Jan Hamáček (ČSSD) i policejní prezident Jan Švejdar na twitteru rozhodnutí ÚOHS kritizovali. Automobilka Škoda Auto se se závěry ÚOHS neztotožňuje.

Vítěz zrušeného výběrového řízení měl s resortem uzavřít rámcovou dohodu na dodávku osobních aut v policejním i běžném provedení na léta 2018 až 2021. Předpokládaná hodnota zakázky byla 2,25 miliardy korun.

"Antimonopolní úřad zrušil výběrové řízení na automobily pro policii a nestalo se tak poprvé. Policisté jezdí v autech, která dávno měla být vyřazena z provozu. Zvažuji další právní kroky, protože soutěž diskriminační nebyla a policie auta potřebuje," uvedl Hamáček.

Švejdar uvedl, že rozhodnutí nerozumí. "Obrovská komplikace a přímé ohrožení výkonu služby... to znamená pro policii rozhodnutí antimonopolního úřadu. Je nehorázné, že ačkoliv Policie ČR splnila všechny podmínky pro vypsání veřejné zakázky, je celá věc opět na začátku," napsal policejní prezident na twitteru.

Obrovská komplikace a přímé ohrožení výkonu služby... to znamená pro policii rozhodnutí antimonopolního úřadu. Je nehorázné, že ačkoliv Police ČR splnila všechny podmínky pro vypsání veřejné zakázky, je celá věc opět na začátku. Nerozumím tomu. https://t.co/gAE0BCYLs4

— Jan Švejdar (@jan_svejdar) 14. června 2019

Úřad se výběrovým řízením začal zabývat letos v lednu a v březnu rozhodl o zrušení zadávacího řízení a zakázal ministerstvu s vítězem tendru uzavřít smlouvu až do skončení správního řízení na ÚOHS.

Technické podmínky tendru byly podle ÚOHS stanoveny diskriminačně. Jako problematické viděl omezení provedení automobilu na typy sedan a hatchback, požadavek na pětidvéřovou karoserii i stanovení minimálních rozměrů interiéru vozů. "Kombinace těchto požadavků ve svém důsledku vede k bezdůvodné konkurenční výhodě dodavatele Škoda Auto," uvedl úřad.

"Jsme toho názoru, že výběrové řízení MV, včetně technické specifikace a zadávací dokumentace, bylo v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. V tuto chvíli připravujeme další právní kroky a využijeme všech dostupných právních prostředků tak, aby byla celá záležitost řádně prošetřena," řekl ČTK mluvčí Škoda Auto Vítězslav Pelc.

Škoda má podle Pelce nadále zájem zúčastnit se každého transparentního zadávacího řízení na dodávku osobních automobilů, a to za předpokladu, že je schopna nabídnout adekvátní vůz podle technické specifikace a zadávací dokumentace.

Ministerstvo proti rozhodnutí podalo rozklad předsedovi úřadu Petru Rafajovi, ten ale rozhodnutí prvního stupně potvrdil a rozklad zamítl. Ministerstvo následně tendr zrušilo a nové výběrové řízení připravuje.

"Předpokládáme vyhlášení nového zadávacího řízení na pořízení služebních automobilů pro Policii ČR, jehož výsledkem by mělo být uzavření rámcové dohody na dodávky osobních vozidel v policejní úpravě s pohonem 4x2," řekl ČTK mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

"Ministerstvo vnitra již vyhlásilo novou zakázku na určitý segment služebních automobilů pro Policii ČR, jehož výsledkem by mělo být uzavření rámcové dohody s vybraným uchazečem. Současně připravuje specifikaci další zakázky na služební dopravní prostředky jak v civilním provedení, tak i pro Policii ČR," uvedl Krátoška.

Úřad zasáhl proti výběrovým řízením na automobily, které vypsalo ministerstvo vnitra, již v minulosti. Stížnosti kvůli největším zakázkám, jejichž objem se pohybuje ve stovkách automobilů a hodnota ve stovkách milionů korun, v poslední době podávaly například mladoboleslavská Škoda Auto nebo firma Hyundai Motor Czech, která vyrábí část vozů v Nošovicích.

Hyundai v tomto případě poukázal na výběrové řízení, které bylo v rozporu s pravidly volné hospodářské soutěže. Pokud jakákoliv státní instituce vypíše výběrové řízení, bude firma ráda, když se bude moci zúčastnit a prezentovat své produkty, informovala dnes ČTK.

Naposledy loni v prosinci zastavil tendr na osobní automobily pro policii a hasičský sbor. Mělo jít o zhruba 500 vozů s náhonem na všechna čtyři kola za 250 milionů korun. I tehdy podle úřadu požadavky zvýhodňovaly Škodu Auto před jinými uchazeči.

Související

Vizualizace stanice Olbrachtova.

Stopka pro další úsek metra D. ÚOHS zpochybnil schopnosti odborného personálu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v úterý vydal nepravomocné prvostupňové rozhodnutí, jímž zrušil rozhodnutí o výběru dodavatele a všechny následující úkony Dopravního podniku hl. m. Prahy v zadávacím řízení na úsek metra D mezi stanicemi Olbrachtova a Nové Dvory. Úřad o tom informoval na webu. 

Více souvisejících

ÚOHS Jan Hamáček Policie ČR tendr Jan Švejdar (policejní prezident) Škoda

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy