Vnitro podalo žalobu na ÚOHS, spor o zrušený tendr na policejní auta se vyhrotil

Ministerstvo vnitra podalo dnes správní žalobu proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušit výběrové řízení na policejní auta za 2,25 miliardy korun. Novinářům to řekl ministr Jan Hamáček (ČSSD), který trvá na tom, že podmínky tendru nebyly diskriminační. Antimonopolní úřad podle něj neprokázal, že ministerstvo porušilo zákon, a ve svém červnovém verdiktu uvedl pouze laické názory. ÚOHS si za svým rozhodnutím stojí a jeho přezkoumání soudem vítá, napsalo tiskové oddělení úřadu.

Ministerstvo také vypsalo dvě nová výběrová řízení na vozy pro policisty, hasiče a úředníky. První z nich se chýlí ke konci, nikdo se v něm neodvolal. Ministerstvo tento tendr rozdělilo do více částí, což je podle dnešního vyjádření ÚOHS správně.

"Situace se nedá nazvat jinak než kritická," prohlásil Hamáček. Ministerstvo se podle něj snaží nahradit již zcela nevyhovující auta od roku 2017, ale naráží na komplikace ze strany antimonopolního úřadu. Nyní se proto správní žalobou obrátilo na Krajský soud v Brně, aby rozhodl, zda "má policie právo mít technické požadavky na svá auta".

Vnitro v žalobě podle Hamáčka kritizuje úřad za to, že začal správní řízení v době, kdy ještě s ministerstvem vedl jiné. V rozhodnutí pak neuvedl důkazy svědčící o porušení zákona. "ÚOHS provedl jakýsi průzkum trhu, ale z našeho pohledu ten průzkum nebyl proveden vhodně a byl proveden zavádějícím způsobem," prohlásil ministr. 

"V rámci správního řízení úřad oslovil dodavatele 12 značek automobilů a nikdo, kromě vybraného dodavatele, nesplňoval požadavky ministerstva stanovené v zadávací dokumentaci," reagoval antimonopolní úřad. Nelíbí se mu hlavně to, že by podmínky pro policejní auta měly zároveň splňovat i vozy pro ministerstvo a hasiče.

Žalobu podalo ministerstvo podle Hamáčka proto, aby se ujednotila praxe pro zadávání tendrů. Úřad vystupuje v některých případech velmi formalisticky a v některých benevolentně, uvedl ministr. Na výsledek soudního sporu však ministerstvo podle svého šéfa čekat nemůže. "To by znamenalo, že se nám ta auta skutečně rozpadnou," uvedl. Aby se vyhnulo dalším spekulacím, oslovilo zároveň ministerstvo podle náměstka Vilibalda Knoba při vypisování nových tendrů společnost AZ Mobility, která nalezla další vozy odpovídající požadovaným parametrům.

@UOHS_CZ vítá, že @vnitro podá žalobu proti rozhodnutí o zrušení zakázky na nákup vozů pro resort MV kvůli diskriminačním zadávacím podmínkám. Z oslovených 12 dodavatelů různých značek automobilů nebyl nikdo schopen požadavky @vnitro splnit.

— UOHS (@UOHS_CZ) July 23, 2019

Vnitro v březnu vypsalo nový tendr za půl miliardy na zhruba 800 aut, která mají sloužit převážně dopravní policii a policistům v běžné službě. Lhůta pro předložení nabídek skončila zhruba před měsícem, ministerstvo dostalo jednu nabídku. Komise ji doporučila, účastník se neodvolal. "V tuto chvíli může proběhnout testování a uzavření rámcové smlouvy," uvedl Knob. Hamáček doufá, že policie by mohla mít nové vozy na přelomu roku. Druhé výběrové řízení je v počátcích, týká se zhruba 4000 aut za dvě miliardy.

Vítěz zrušeného výběrového řízení měl s ministerstvem uzavřít rámcovou dohodu na dodávku osobních aut v policejním i běžném provedení na léta 2018 až 2021. Podle antimonopolního úřadu technické podmínky tendru zvýhodňovaly automobilku Škoda Auto. Jako problematické viděl omezení provedení aut na typy sedan a hatchback, požadavek na pětidveřovou karoserii i stanovení rozměrů interiéru vozů.

"Podmínky, které jsme stanovily, vznikly na základě práce odborné skupiny, která je dva měsíce připravovala na základě požadavků policistů a dalších," uvedl Hamáček. Ministr si podle svých slov například nedokáže představit, že by policie převážela podezřelé třídveřovými auty nebo kabriolety. Také požadavky na vnitřní rozměry vozidel jsou podle něj oprávněné.

Související

Více souvisejících

Ministerstvo vnitra ÚOHS Jan Hamáček Policie ČR tendr

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy