Ministerstvo obrany porušilo zákon. Musí zaplatit pokutu 7,2 milionu

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 7,2 milionu korun pro ministerstvo obrany za chybu ve výběrovém řízení na dodavatele ručních granátů z roku 2017. Ministerstvo uzavřelo smlouvu s vybraným dodavatelem dřív, než odeslalo informaci o výběru dodavatele ostatním účastníkům tendru.

Ministerstvo obrany v reakci na rozhodnutí Rafaje připomnělo své dřívější vyjádření, ve kterém chybu uznalo. "Byla ale administrativního rázu a v žádném případě neovlivnila výběr dodavatele. Proto považujeme výši pokuty za značně nepřiměřenou," uvedl po prvním rozhodnutí úřadu mluvčí ministerstva Jan Pejšek. "Naše stanovisko se nezměnilo. Zamítnutím rozkladu jsme nicméně vyčerpali opravné prostředky," dodal dnes Marek Vala z tiskového oddělení ministerstva obrany..

#verejnezakazky Pokuta ve výši 7,2 milionu korun pro @ObranaTweetuje za nezákonný postup při nákupu ručních granátů byla potvrzena: https://t.co/hTYIPWKx4l

— UOHS (@UOHS_CZ) August 19, 2019

Ministerstvo obrany podalo proti rozhodnutí z letošního května rozklad k předsedovi úřadu. Ten ale námitkám ministerstva nevyhověl. "Připouštím, že je pokuta poměrně vysoká, ale její opodstatněnost právě v takové výši je Úřadem dostatečně odůvodněná i s ohledem na závažnost pochybení zadavatele," uvedl v rozhodnutí Rafaj.

ÚOHS se veřejnou zakázkou na nákup ručních granátů z roku 2017 zabýval už loni v září. Tehdy ministerstvu nařídil, aby do sedmi měsíců smlouvu uzavřenou s Českou zbrojovkou zrušilo. Důvodem bylo uzavření smlouvy před uplynutím lhůty pro podání námitek.

Zakázku na nákup deseti druhů cvičných i ostrých granátů vyhlásilo ministerstvo v červnu 2017. Nejnižší nabídku, 193 milionů korun, podala společnost Česká zbrojovka, s níž ministerstvo obratem uzavřelo smlouvu.

Poprvé se úřad zakázkou začal zabývat na podnět další společnosti, která se o zakázku ucházela, STV Group. Po skončení správního řízení v září ale úřad zahájil přestupkové řízení z moci úřední kvůli skutečnostem, které při správním řízení zjistil. Výsledkem je právě současná pokuta.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

ministerstvo obrany ÚOHS Petr Rafaj (předseda ÚOHS) veřejné zakázky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy