Omluva generálu Petru Pavlovi. Sice CASY hájí, ale lžou jiní

Praha – Nový šéf armády Petr Pavel je ve své funkci necelý měsíc a již v rozhovoru pro Deník obhajuje nákup letadel CASA. Začal totiž bránit letouny CASA proti konkurenčním spartanům a vyzdvihoval výhody španělských letounů. V médiích se pak objevilo několik nesprávných údajů, které jsme původně chybně přiřkli generálu Pavlovi, a za to se mu omlouváme.

Firma Omnipol například podle deníku Právo tvrdí, že CASA pojme o 25 pasažérů víc. To ale není úplně pravda. „Podle něj mají casy i své přednosti, např. mají větší přepravní kapacitu osob. Podle údajů dodavatelské firmy Omnipol pojme CASA 71 pasažérů, zatímco spartan 46 lidí,“ napsal deník Právo.Jenže podle specializovaného webu Aeroweb.cz je pravda trochu jiná. CASA sice opravdu pojme 71 pasažérů, ale z toho jen 49 výsadkářů. Spartan pak pojme 62 lidí, ale výsadkářů se do něj vejde 46. Omnipol tak sice uvedl pravdivé údaje, ale míchal jablka s hruškami. Ze srovnání tak vyplývá, že CASA unese jen o tři výsadkáře víc. To již není tak zásadní rozdíl, jak uvádí dodavatelská firma.Generální štáb pak dle Práva udává jiné hodnoty spotřeby paliva, než na jaké přišel Aeroweb.cz. CASA má spotřebu podle Pavla 750 litrů paliva a spartan 1250. Server Aeroweb ale ve své analýze z roku 2009 udává údaje 570 litrů pro CASY a 900 litrů pro spartany. Je to způsobeno tím, že spartan má o třetinu silnější motory.Proto také unese větší náklad a dál doletí. To ostatně přiznává i náčelník generálního štábu Pavel. Navíc je spartan rychlejší. Každopádně se Pavel projevil loajálně k vládě a „podržel“ Vlastu Parkanovou.Ta je za nákup letounů CASA stíhána policií, která se domnívá, že byl jejich nákup předražen o 650 milionů korun. Všeobecně se ale považuje za jisté, že Parkanová není hlavou pochybné zakázky a policie se přes ni chce pouze dostat k dalším lidem. Mluví se o Marku Dalíkovi nebo bývalému ministru obrany Martinu Bartákovi.Omlouváme se tímto náčelníkovi generálního štábu Petru Pavlovi, že jsme v článku původně mylně přiřkli chybné výroky jeho osobě. Údaje o spotřebě paliva pochází podle deníku Právo od generálního štábu a údaje o počtu pasažérů pochází od firmy Omnipol. Generál Pavel nemá s těmito výroky nic společného a náš článek mohl poškodit jeho dobré jméno, za což se hluboce omlouváme.

Související

Více souvisejících

Armáda Vlasta Parkanová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 4 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy