Nad Českem provedou ruští vojáci pozorovací let

Praha - Nad Českou republikou provedou ve čtvrtek nebo v pátek ruští vojáci pozorovací let v rámci programu Otevřené nebe. V Česku budou na pardubickém letišti od středy do soboty, přesunou se sem ze Slovenska. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Provoz civilní části pardubického letiště tato monitorovací mise neovlivní, řekl ČTK její ředitel Vít Málek. Během mise v loňském roce havaroval na čáslavském letišti ruský letoun Antonov.

Smlouva o otevřeném nebi, která vstoupila v platnost 1. ledna 2002, má prohlubovat vzájemnou důvěru mezi jednotlivými státy. Podepsalo ji 34 států, pozorovacími lety si ověřují údaje, které si vzájemně předem deklarovaly. "Nejde o nic mimořádného, každá ze signatářských zemí Smlouvy o otevřeném nebi má povinnost čtyřikrát za rok přijmout inspektory z jiné země. Naopak může každá signatářská země provést ročně až čtyři pozorovací lety nad jinými zeměmi," uvedl Pejšek.Rusové podle mluvčího od platnosti smlouvy provádějí v ČR pozorovací let téměř pravidelně jednou ročně. Čeští inspektoři většinou ve spolupráci s vojáky z jiné země naopak provádějí monitorovací lety zejména nad Ruskem, Běloruskem a Ukrajinou.Pardubické letiště funguje jako veřejné mezinárodní letiště se smíšeným civilním a vojenským provozem. "Nemáme s tím žádný problém, provozu civilní části se to vůbec nedotkne," řekl dnes její ředitel Málek.V rámci loňské mise 23. května havaroval v Čáslavi ruský letoun Antonov An-30, když se vracel z průzkumného letu. Při přistávacím manévru se stroji zlomila noha podvozku, opustil přistávací dráhu a začal hořet. Na palubě bylo 23 lidí, šest z nich bylo zraněno, mezi nimi pět ruských a jeden český voják, většinou utrpěli popáleniny. Ruský vojenský soud nařídil pilotovi za příliš tvrdé přistání zaplatit pokutu 300.000 rublů (asi 177.000 Kč), podle vyšetřovatelů nezvládl přistávací manévr a na ranvej nalétával vysokou rychlostí a pod špatným úhlem.Pejšek popsal, že trasu monitorovacího letu inspektoři upřesní den předem. "Samotného letu se samozřejmě účastní i doprovázející vojáci z kontrolované země," doplnil mluvčí. Poslední den inspekce se za účasti zástupců z kontrolované i kontrolující země vyvolávají pořízené snímky.

Související

Více souvisejících

Ruská armáda Antonov An-124 Ruslan Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Soukup přišel o TV Barrandov. Valná hromada ho odvolala z představenstva

Podnikatel Jan Čermák nahradil Jaromíra Soukupa v jednočlenném představenstvu společnosti Barrandov Televizní Studio, jak rozhodla před měsícem valná hromada firmy. Tato změna byla dnes oficiálně zapsána ve Sbírce listin. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy