Vyšetřování v kauze Pandur skončeno. Bradáčová obvinila Topolánkova muže

Praha - Tým žalobců Lenky Bradáčové dokončili vyšetřování korupce při nákupu armádních obrněných vozidel Pandur. Hlavním podezřelým je v celé kauze Topolánkův přítel Marek Dalík, který si měl údajně říci zástupcům rakouské firmy Steyr o více než 400 milionů.

Podle informací Lidových novin mají vyšetřovatelé důkazy, že se jeden z klíčových spolupracovníků Mirka Topolánka Marek Dalík pokusil získat částku 450 milionů korun za pokračování kontraktu, který schválil kabinet expremiéra Jiřího Paroubka. Pokud se prokáže pravdivost obvinění z podvodu, hrozí Dalíkovi trest odnětí svobody až na deset let

"Obviněný Marek Dalík byl předvolán k prostudování vyšetřovacího spisu v trestní věci, ve které se měl dopustit zvlášť závažného zločinu podvodu ve stadiu pokusu při nákupu kolových obrněných transportérů Pandur II," sdělil novinám mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Jan Kořán. Samotné podání obžaloby by mělo následovat během několika týdnů.

Dalík byl obviněn a zadržen v říjnu 2012 poté, co svědek a někdejší diplomat Victor Jackovich před detektivy potvrdil, že si Dalík o úplatek řekl. Klíčovým momentem celého případu však byla schůzka, která se uskutečnila v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Dalík se tehdy sešel právě s Jackovichem, manažerem rakouské firmy Steyr Stephanem Szücssem, a také s několika dalšími osobami z okruhu zbrojařů.

Během výpovědí manažer firmy uvedl, že mu Dalík při setkání nabídl pokračování pronájmu pandurů výměnou za tři splátky po šesti milionech euro. Kriminalisté v návaznosti na výpověď získali materiály, které popisují popisující peripetie celé zakázky na Pandury, které české armádu objednal ministr předchozí vlády, Karel Kühnl.

Vláda premiéra Topolánka sice uvažovala o škrtech v zakázce, nakonec však schválila pokračování pronájmu, ovšem pouze na polovinu vozidel. Cena pronájmu ale klesla pouze o čtvrtinu a finanční rozkol tak začal být podezřelý. 

Dalíkovu zatčení napomohlo i podezření z možného úniku do zahraničí, které pojali vyšetřovatelé. I přesto však Dalík do vazby nakonec nemusel. Během výslechu ale údajně popřel zájem o úplatek a dodal, že za zakázku armádních Pandurů inkasovala peníze ČSSD, nikoli on.

Související

Více souvisejících

Armáda Obrněná vozidla Marek Dalík

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Volby, ilustrační fotografie. Prohlédněte si galerii

Volby do Evropského parlamentu startují. Vše, co potřebujete vědět

Úderem druhé hodiny odpolední se otevřely volební místnosti, v nichž Češi rozhodují o svých zástupcích v Evropském parlamentu na příštích pět let. Na výběr mají ze 30 stran, hnutí a jejich koalic. Podle průzkumů mají největší šanci na úspěch strany zastoupené ve Sněmovně. Volební místnosti se uzavřou dnes ve 22:00 a otevřou se opět zítra ráno, výsledky se ale lidé zítra nedozví.

před 1 hodinou

Glen Powell ve filmu Vrah naoko.

RECENZE: Inteligentní romantická komedie staré školy. Vrah naoko hledá lásku v kruhu zločinu

Na loňském festivalu v Benátkách v nesoutěžní sekci odpremiérovala černohumorná romance Vrah naoko. Posléze obrazila několik dalších festivalů, do široké distribuce se však dostává ve streamingové podobě až teď. Práva totiž zakoupil Netflix a rozšířil tak svůj katalog o jedno z nejpovedenějších soudobých děl svého žánru, ačkoli se film mnoha motivy obrací do minulosti.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Odpálení rakety ATACMS.

Ukrajina údajně zaútočila na Luhansk raketami ATACMS

Ruské ministerstvo obrany v pátek obvinilo ukrajinskou armádu z útoku na město Luhansk v okupované části Donbasu na východě Ukrajiny, přičemž prý použila Západem dodané střely ATACMS. Zranění utrpělo nejméně 20 civilistů, informovaly ruské tiskové agentury s odvoláním na resort obrany.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

"Jen slova". Hamás zkritizoval plán Bidena na příměří v Pásmu Gazy

Plán na příměří v Pásmu Gazy, který představil americký prezident Joe Biden, jsou podle palestinského hnutí Hamás "jen slova". Usáma Hamdán, vysoce postavený představitel Hamásu sídlící v libanonském Bejrútu, uvedl, že Hamás nedostal žádné písemné závazky ohledně příměří. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy