Soud osvobodil Bartáka v kauze Tatra, exministr hned zaútočil na žalobce

Praha - Pražský městský soud dnes zprostil viny exministra obrany Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže v kauze údajné korupce při nákupu armádních vozů Tatra. Obžaloba Bartáka vinila z přijímání úplatku, Smrže z pokusu o podvod. Podle soudu se trestného činu nedopustili. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat k vrchnímu soudu.

Kauza začala už v roce 2006, když si armáda objednala 556 nákladních automobilů Tatra, za vozy měla zaplatit 2,6 miliardy korun. Později armáda zakázku navýšila o další vozy za 100 milionů korun. Tatra ve výběrovém řízení nezvítězila, ale byla vybrána přímo s odůvodněním, že je potřeba podpořit český průmysl. Soud se zabýval tím, zda si Martin Barták ještě jako první náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové v roce 2008 na schůzce v USA řekl o úplatek tehdejším manažerům automobilky. Obžaloba ho vinila, že údajně žádal v přepočtu o 80 milionů korun za to, že firma i přes vypovězení smlouvy českému subdodavateli zakázku získá.

Bartákův známý a majitel zbrojařské firmy MPI Group Smrž se údajně snažil vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv na představitele českého ministerstva obrany i vlády.

Předseda senátu Stanislav Králík při odůvodnění rozsudku konstatoval, že soud se ocitl v poměrně vážné důkazní nouzi, a to navzdory tomu, že trestní spis obsahoval stovky listinných důkazů a desítky svědeckých výpovědí. "Skutečně relevantní byly pouze čtyři důkazy, a každý z nich byl do jisté míry kontroverzní," uvedl.

"Až po cestě autem z Centreville se (zástupci automobilky) začali ubezpečovat o tom, že to ze strany obžalovaného Bartáka byla korupční nabídka. Byla ale skutečně? Nedošlo k jednomu velkému nedorozumění? Nebyl to ten skutečný důvod, proč tehdy neučinili žádné trestní oznámení?" řekl Králík v narážce na to, že představitelé Tatry se obrátili na policii až po více než dvou letech.

Exministr obrany Martin Barták od začátku hlavního líčení jednání tvrdil, že je celá obžaloba nesmysl a během své závěrečné řeči zaútočil i na státního zástupce Dušana Táborského, uvedl Rozhlas.cz. Barták řekl, že je profesí neurochirurg a neuropsycholog a Táborský nemá podle něho čisté svědomí: „Tak, jak hovořil pan zástupce Táborský, který věnoval více než třetinu závěrečné řeči své obhajobě a ne hodnocení důkazů, tak takto hovoří lidé, kteří se něčeho bojí, mají z něčeho strach. A proč? Protože zřejmě všechno neprobíhalo správně."

Podobně se vyjádřil i Michal Smrž. Případ je dle jeho slov umělou kauzou, která vznikla na objednávku. „Nikdy jsem nikoho nepodvedl, nezpůsobil někomu škodu. Pokud v ojedinělých a neúmyslných případech ano, tak jsem ji vždy nahradil. Obžalobu z podvodu tak považuji ve svém případě za zcela absurdní," myslí si Smrž.

Někdejší šéf kopřivnické automobilky Adams napsal v dnešním prohlášení rozeslaném médiím, že on, Cabaniss i Sellars rozhodnutí soudu respektují. "Třebaže jde o rozhodnutí prvoinstanční, je zřejmé, že v České republice je stále velmi obtížné potírat společensky škodlivé jevy, které provázejí prostředí významných veřejných zakázek a šedou zónu, která je obklopuje," poznamenal.

Sám Adams čelil v souvislosti se zakázkami pro českou armádu obžalobě z podplacení. Žalobce tvrdil, že Adams nabídl Bartákovi na veletrhu v roce 2009 úplatek za to, že ministerstvo Tatře v budoucnu zadá další zakázky. Soud však loni Adamse pravomocně zprostil viny. Američan žádá za své trestní stíhání od českého státu odškodné ve výši pěti milionů korun, které chce věnovat na boj s korupcí.

Související

Martin Barták, exministr obrany

Exministr Barták u soudu obhajoval nákup letadel CASA

Praha - Exnáměstek ministryně obrany a pozdější šéf resortu Martin Barták dnes u soudu jako svědek hájil nákup letounů CASA. Obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě majetku čelí jeho někdejší nadřízená Vlasta Parkanová a šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk.

Více souvisejících

Martin Barták tatra soudy

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Aktualizováno před 17 minutami

Aktualizováno před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy