Irák urychleně vyzbrojuje. Požádal Česko o přebytečné bojové vrtulníky Mi-24

Praha - Irák vyjednává s Českem o prodeji ruských bojových vrtulníků Mi-24. Okamžitě by měl zájem o sedm strojů, výhledově pak až o 40. První vrtulníky by Iráku mohly dodat Letecké opravárny Malešice (LOM). Novinářům to dnes řekl ministr obrany Martin Stropnický a jeho náměstci. Irák s Českem jedná i o prodeji nepotřebných bitevníků L-159. Podle ministra současná krize v Iráku jednání o obchodu komplikuje.

Česká armáda má v současné době v provozu 17 vrtulníků Mi-24, část z nich je modernizovaná a uzpůsobena pro noční vidění. Podle ministerstva obrany vojáci všechny tyto stroje v současné době potřebují. Zájem Iráku by tak mohly uspokojit LOM, jehož zřizovatelem je ministerstvo obrany. Firma by mohla zprovoznit sedm vrtulníků, které v minulosti koupila od armády. Případně by mohla koupit několik dalších strojů odjinud a pro Iráčany je zprovoznit.

"Na jednu stranu zájem vítáme, bereme to vážně, na druhou stranu situace v Iráku je natolik turbulentní, že se musí jednat dál. Musíme brát v potaz, že naše armáda má nějaké potřeby a nemůžeme se zbavit všeho jenom kvůli tomu, že by to teď bylo třeba výhodné," řekl Stropnický. Sedm vrtulníků by proto Iráčanům mohly dodat LOM. K případné dodávce desítek dalších strojů ministr poznamenal, že ji považuje "za přehnaný optimismus".

Irák také usiluje o koupi letadel L-159. Podle Stropnického situaci "trošku komplikuje" současná situace, kdy irácká vláda bojuje s islámskými radikály. "Pořád je ale reálná šance, že se to sjedná. Ta potřeba tam pořád je," řekl Stropnický. Irák se podle něj pokoušel "překotně" dostat k české technice, protože jeho představitelé "měli své informace a obávali se toho, co se tam nyní děje".

Z vybraných poptávek z poslední doby, které signalizují irácký zájem o spolupráci s českými firmami, je možno také jmenovat subdodávky pro výstavbu železnic (kolejnice, kontrolní systémy), rekonstrukce kolejových vozidel, subdodávky pro výstavbu letišť, potrubí, kabely, zavlažovací zařízení, úpravny vody a čističky odpadních vod, dopravní techniku, skleněné výrobky.

Překonstruovaná dvoumístná pilotní kabina Mi-24 má tandemové a výškové odstupňování pilotních sedaček. Střelec/pilot sedí vpředu, pilot/velitel vzadu. Pilotní kabina má charakteristické vystouplé oblé překryty. Pod přídí je umístěna otočná věž s čtyřhlavňovým rotačním kulometem 9A624 ráže 12,7 mm se zásobou až 1 470 nábojů. Přídavná výzbroj se zavěšuje na čtyři závěsníky. Tvoří ji 4 bloky UB-32 (každý s 32 neřízenými raketami S-5 ráže 57 mm), 4 letecké pumy 100 nebo 250 kg, případně dvě 500 kg pumy nebo stejný počet napalmových nádrží. Použít lze i čtyřnásobné raketnice pro protizemní neřízené rakety ráže 122 mm, uvedlo army.cz.

Irácké firmy, vládní i regionální instituce projevují zájem o spolupráci s českými výrobci a o české investice do rekonstruovaných či nově budovaných výrobních kapacit v odvětvích energetiky, petrochemie, strojírenství, výroby železa a oceli či stavebních hmot (např. cementárny) aj.

Rozsáhlé možnosti jsou jak v pokračování účasti českých firem na rekonstrukcích a výstavbě nových kapacit v oblastech ropného průmyslu, energetiky a vodohospodářství, ale i na vládních a regionálních programech rekonstrukce a rozšiřování dopravní i municipální infrastruktury a na bytové výstavbě.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

ministerstvo obrany Irák Vrtulník Mil Mi-24

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 7 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy