Hašek se pořádně rozzuřil: Dálnice do Vídně nebude?

Brno - Sny o dálničním spojení s Vídni berou pomalu za své. Přesněji řečeno, spojení do Vídně přes Mikulov bude, ale nebude se jednat o dálnici, ale o dvoupruhovou silnici, která bude hotova do roku 2018. A proč na české straně půjde o dvoupruhovou silnici místo dlouho diskutované čtyřpruhové?

S touto informací vyrukoval po pondělním jednání s dolnorakouským hejtmanem Erwinem Pröllem ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Podle českého ministra není dálniční spojení třeba. Varianta dvoupruhové silnice byla podle ministra Prachaře zvolena proto, že je na české straně doprava slabší než v Rakousku. Hlavní změnou proti dnešnímu stavu na české straně tak bude obchvat Mikulova.„Není to tak, že by Česká republika chtěla šetřit, vycházíme ze společné vize," řekl Prachař. Prý je hlavním úkolem vytlačit tranzitní dopravu z Mikulova, protože zbytek současné silnice I/52 jinak vede nezastavěným územím. Dvouproudá komunikace tak bude navazovat na stejný typ komunikace vedoucí z Rakouska.V Rakousku bude tato silnice dlouhá zhruba 15 kilometrů, zbytek trasy povede po klasické dálnici. Mezi roky 2016 a 2017 bude dálnice z Vídně dokončena vybudováním úseku Schrick - Poysbrunn, uvedl dolnorakouský hejtman Erwin Pröll.Haška to pořádně nadzvedloTo ovšem pořádně rozzlobilo jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD).

"Nemile překvapen jsem dnešním oznámením ministra dopravy Prachaře (ANO) o tom, že dálniční spojení Brno – Vídeň bude na území České republiky v úseku Pohořelice – Mikulov ( státní hranice s Rakouskem ) pouze dvoupruhovou komunikací, de facto pouze s novým dvoupruhovým obchvatem Mikulova. O takovém rozhodnutí české vlády nejsem jako hejtman Jihomoravského kraje informován a pochybuji, že se jedná o oficiální stanovisko vlády ČR. Budu v této věci okamžitě kontaktovat premiéra i ministra dopravy a budu žádat informace a vysvětlení. Poněkud mi totiž dnešní stranická tiskovka ANO za účasti dolnorakouského hejtmana Erwina Prölla připomněla nedávné nejapné vyjádření pražského primátora Hudečka o tom, že není potřeba investovat nikde jinde než v Praze, aby bylo lépe," sdělil pro EuroZprávy.cz Hašek. "Pokud někdo tvrdí, že je na stávající R52 malá intenzita dopravy, ať si jde sednout k novomlýnským nádržím a uvidí ten provoz, třeba u Pasohlávek. Situaci na rakouské straně nehodnotím a nedovolil bych si nikdy svému příteli, dolnorakouskému hejtmanovi, radit, jak má jejich dopravní řešení vypadat. Nadále platí, že Jihomoravský kraj podnikne ve spolupráci se státem všechny kroky k realizaci vládní investice do nového dálničního spojení České republiky a Rakouska ve všech částech dosud chybějícího spojení Brna a Vídně, abychom po skutečné dálnici nemuseli jezdit přes Bratislavu," dodal Hašek.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Michal Hašek Antonín Prachař Dálnice do Vídně

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy