Vyjde to tentokrát? Stanoven další termín otevření tunelu Blanka

Praha - Podle předběžného termínu by tunel Blanka mohl být uveden do zkušebního provozu letos 15. září. Naposledy kontroverzní stavbu metropole plánovala otevřít letos na jaře, znemožnily to ale problémy s kabely.

"Na žádost náměstka primátora Petra Dolínka generální ředitel IDS Bohumil Kvasnička přislíbil, že udělá vše pro to, aby se tunelový komplex Blanka mohl uvést do zkušebního provozu již 20. srpna," sdělil mluvčí Inženýringu dopravních staveb (IDS) Pavel Kočiš.

Datum zprovoznění je zatím předběžné, podle Kočiše bude například záležet na tom, jak rychle se podaří provést zkoušky nových kabelů a jak rychle se podaří dílo předat.

Podle Dolínka přišly s návrhem termínu dodavatelské firmy. "My nemáme termín, pouze reflektujeme termíny, které nám dali dodavatelé," řekl Dolínek. Město prý nyní bude na dodržení termínu dohlížet. Další kontrolní den v tunelu Blanka by se měl uskutečnit za 14 dní.

Firma ČKD Praha DIZ by mohla být s výměnou kabelů hotova do konce letošního července. "Aktuálně se jedná o 84 kusů kabelů v souhrnné délce zhruba 15 kilometrů, které v současné době nevyhovují požadované normě. Finanční náročnost této výměny v tuto chvíli specifikovat nebudeme," uvedl mluvčí ČKD Karel Samec.

Kdo zaplatí výměnu poničených kabelů, se budou strany domlouvat až po otevření tunelu - náklady na výměnu se budou řešit na základě původní smlouvy, sporné částky arbitráží.

Související

Tunel Blanka

Kolaudace velké části tunelu Blanka neplatí, rozhodl soud

Městský soud v Praze vyhověl žalobě spolku Holešovičky pro lidi a zrušil kolaudační souhlas pro největší část tunelového komplexu Blanka mezi Špejcharem a Pelc Tyrolkou. Na webu to dnes uvedla Česká televize s odkazem na vyjádření mluvčí soudu Markéty Puci.
Záchranná služba, ilustrační foto

Tramvaj u tunelu Blanka smetla auto, převrátilo se na střechu

Nehoda tramvaje a osobního vozidla v ulici Milady Horákové u výjezdu z tunelu Blanka komplikovala dnes po poledni pražskou dopravu. Osobní auto se převrátilo na střechu, nehoda si vyžádala dva zraněné. Vyplývá to z vyjádření pražské policie, hasičů a záchranné služby.

Více souvisejících

Tunel Blanka Praha ČKD Praha DIZ

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy