Metrostav se s ŘSD neusmířil, firma žádá 51 milionů korun

Praha - Firma Metrostav se dnes před soudem neusmířila s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD). Nadále od něj požaduje více než 51 milionů korun kvůli stavbě obchvatu Kolína.

Firma požaduje zaplacení údajné škody za nepředání všech částí staveniště a pravomocných povolení. Obchodní úsek Městského soudu v Praze bude řešit znalecký posudek, soudce projednání odročil na únor 2016.

Případ začal řešit soudce Karel Hanuš, který se na úvod zeptal obou stran, jestli je možné uzavřít smír, což se nestalo. Podle advokáta ŘSD, které je státní příspěvkovou organizací ministerstva dopravy, se tato varianta na úřadu ani neprobírala. Právní zástupce Metrostavu řekl, že stejný soud řešil nedávno velmi podobný případ, ve kterém došlo na částečné uhrazení škody a Metrostav pak vzal žalobu zpět.

Soudce řekl, že nyní jde hlavně o vyjasnění právních názorů na věc, a případ odročil na únor příštího roku. "Dnešní jednání bylo přípravné. Žalovaný přislíbil doplnit tvrzení a založit znalecký posudek. Vše ostatní je zatím předčasné," řekl Hanuš po jednání. Podle informací ČTK mají obě strany sporu vlastní posudek. V takových případech soudy obvykle nařídí vyhotovení dalšího, tzv. revizního posudku.

Související

Miloš Zeman

Zeman omilostnil firmu potrestanou v kauze Lánské obory

Milost prezidenta Miloše Zemana dostala firma Energie - stavební a báňská (ESB), které soud na tři roky zakázal účast ve veřejných zakázkách v kauze ovlivňování zakázky v Lánské oboře. ČTK to dnes sdělil mediální zástupce ESB Karel Samec. ESB podle něj o milost nežádala, cení si jí ale, protože rozsudek v případu kolem šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka považuje za nesprávný a nespravedlivý. Zeman dřív omilostnil také Baláka.
David Rath

Rath podal dovolání v druhé větvi korupční kauzy

Aktéři druhé větve korupční kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha postupně podávají dovolání, na jejichž základě verdikt později přezkoumá Nejvyšší soud. Dovolání podal Rath i manželé Kottovi nebo firma Metrostav, ale také nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Informaci z justičních databází ČTK potvrdil Jiří Wažik, mluvčí Krajského soudu v Praze.

Více souvisejících

Metrostav řsd

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy