Sněmovna podpořila jednodušší registraci vozidel

Praha – Poslanci dnes v prvním kole podpořili novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Podle ní bude například jednodušší registrovat vozidla. Ministerstvo dopravy odhaduje, že na úpravu registru vozidel bude muset vynaložit 750.000 až 1,1 milionu korun.

Motoristé už by nemuseli kvůli změnám v registru vozidel chodit jen na úřady v místě bydliště nebo sídla firmy, ale mohli by je vyřizovat na úřadu obcí s rozšířenou působností.

Vláda poukazuje, že by to mohlo žadatelům ušetřit peníze. Očekává se, že se zájemci budou více obracet na úřady ve větších městech, hlavně v Praze, naopak v menších sídlech by mohlo žádostí být méně. Přesun do větších měst se dá také očekávat v případě schvalování dovezených vozidel.

Jde o další ulehčení pro majitele aut. Od začátku loňského roku už nemusí při převodu vozu na registr vozidel chodit prodávající i kupující zvlášť, ale stačí jediná návštěva. Vedle případů změny vlastníka auta ušetří novela zákona lidem cesty na mnohdy vzdálený úřad i v případě odhlášení nebo vyřazení automobilu z evidence nebo tehdy, když lidé žádají o výpis údajů z registru.

Pokud vlastník požádá o zápis zániku vozidla, protože bylo zničeno, bude to muset doložit potvrzením od policie nebo hasičů. V případě přívěsů bude stačit prohlášení vlastníka, že přípojné vozidlo zaniklo.

Prodlužuje se také lhůta, po kterou lze použít protokol o evidenční kontrole vozidla. Nynější lhůta 14 dní je podle vlády příliš krátká, protokol by měl pozbýt platnosti až v okamžiku, kdy u vozidla nastanou změny proti údajům zapsaným v dokladech. Důvodová zpráva uvádí, že jde o zachycení již existující praxe. Protokol o evidenční kontrole nebude nutné předkládat v případě dědictví, pokud bylo auto ještě před přechodem vlastnictví ekologicky zlikvidováno.

Související

registr silničních vozidel

Změny v registraci vozidel. Platnost evidenčních kontrol aut se ode dneška prodlužuje

Platnost evidenčních kontrol vozidel se ode dneška prodlužuje ze 30 dnů na jeden rok. Spolu s tím navíc odpadá povinnost absolvovat evidenční kontrolu, kdy se provozovatel vozidla stává jeho vlastníkem. Jednodušší bude i rezervace registrační značky. Počítá s tím novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, jejíž účinnost začíná dnes.
Ilustrační fotografie.

Registr vozidel je opět plně funkční, měl poruchu při generování dokumentů

Registr silničních vozidel byl dnes od dopoledne několik hodin částečně mimo provoz. Technická porucha v systému po většinu úředního dne neumožňovala generovat a tisknout dokumenty, řada úřadů proto nepoužívala registr vůbec. Technický problém se nakonec podařilo opravit zhruba po 16:00, úřady ho tak mohou používat ještě dnes. ČTK o zprovoznění systému informoval mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Více souvisejících

registr silničních vozidel Ministerstvo dopravy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy