Evropa změnila jízdní řády. Novinky platí od neděle 11. prosince i v Česku

Praha - Od nedělní půlnoci 11. prosince začnaly platit v celé Evropě nové jízdní řády. Se změnami by měli počítat všichni cestovatelé.

Například ve Švýcarsku bude do pravidelného provozu uveden nový a na světě nejdelší železniční tunel – Gotthardský úpatní tunel s délkou 57 kilometrů. Díky němu se zkrátí cesta mezi Curychem a Milánem téměř o 40 minut na 3 hod. 26 minut. V sousedním Německu je zase ukončen provoz nočních vlaků pod značkou CNL. Provoz některých spojů zajistí rakouská společnost ÖBB pod novou značkou Nightjet. Němci a Francouzové zrychlují spojení do Paříže. Rychlovlaky TGV zvládnou cestu Stuttgart – Paříž nově za 3 hod. 10 minut, přibližně o 20 minut rychleji než nyní. Nové spoje ICE Sprinter pak zkrátí cestu mezi Frankfurtem nad Mohanem a Paříží na 3 hod. 40 minut.

Rakušané plánují s novým jízdním řádem více moderních souprav. Na nejfrekventovanější trati Westbahn z Vídně do Salcburku tak budou dosavadní spoje InterCity nahrazeny moderními railjety. Češi a Moravané mohou tyto spoje využít při cestě na západ Rakouska do Salcburku, Innsbrucku nebo Bregenz při přestupu ve Vídni nebo Linci, kam směřují vlaky z České republiky.

Na Slovensku zavádí národní dopravce nové spoje InterCity Bratislava – Košice. Půjde o nejrychlejší vlaky v historii, které obě města spojí v cestovním čase 4 hod. 42 minut. Je to asi o půl hodiny méně než dosavadní nejrychlejší vlaky a dokonce o 1 a čtvrt hodiny méně než u běžných rychlíků.

Stejně jako v celé Evropě i v České republice vstoupí v neděli 11. prosince v platnost nové jízdní řády. Doporučujeme všem cestujícím ověřit si, zda nedošlo u jejich oblíbených spojů k nějaké změně. Nejsnazší je vyhledat spojení na webu www.cd.cz, využít aplikaci Můj vlak nebo zatelefonovat na call centrum Českých drah.

V mezinárodním Jízdním řádu 2017 dochází například k podstatnému zrychlení a navýšení počtu vlaků na trati Praha – Linec. Doba jízdy se zkrátí skoro o hodinu až na 4 hod. a 5 minut. Jsou zavedeny také nové vlaky z Ostravy do Žiliny, Banské Bystrice a Zvolena. V Ostravě navazují na vlaky z/do Prahy. V letní sezóně pojede také nový denní spoj Praha – Krakov.

Ve vnitrostátním jízdním řádu dochází k zavedení až 9 párů expresů mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Jízdní doba klesne na přibližně 2 hodiny, o 20 minut méně než u autobusů a vlak nabídne především zajímavou alternativu k cestě autem po přetížených silnících. Soupravy expresů budou sestaveny z moderních klimatizovaných vozů a občerstvení bude zajištěno formou minibaru, tedy roznáškou na místo cestujících. O 20 až 30 minut se zrychlí také rychlíky Praha – Olomouc – Luhačovice. I na tyto spoje budou nasazeny moderní vagóny např. s elektrickými zásuvkami pro napájení drobné elektroniky cestujících.

K mnoha novinkám dochází také v regionální dopravě. České dráhy nově zajistí provoz na soukromé železnici ze Šumperka do Koutů nad Desnou, kde nahradí společnost Arriva. Na trať budou nově jezdit i nejmodernější bezbariérové elektrické jednotky InterPanter a budou zavedeny přímé vlaky Kouty nad Desnou – Olomouc – Nezamyslice. Více vlaků bude jezdit také v okolí Prahy a na dalších vybraných tratích. České dráhy v novém jízdním řádu vypraví denně v průměru 7 016 vlaků, které denně ujedou okolo 340 000 km.

Související

Více souvisejících

železnice Vlaky rychlovlaky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy