Jeřáb a za 45 minut hotovo. Silničáři odstraňují první nelegální billboardy

Bernartice (Benešovsko) - Silničáři odstraňují první nelegální billboardy. Začali v těchto dnech na D1 na Vysočině a ve středních Čechách. Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) novinářům předvedlo ukázku zakrytí a odstranění jednoho z prvních billboardů na odpočívadle na 89. kilometru nedaleko Humpolce na Pelhřimovsku. Na místo se dostavili i zmocněnci majitele reklamy, kteří postup silničářů natáčeli na videokameru. S novináři odmítli mluvit. Mluvčímu ŘSD Janu Rýdlovi řekli, že náhrada škody bude uplatňována všemi prostředky.

"Zatím se pohybujeme po D1. K dnešku jsme na čtvrtém reklamním zařízení, které zakrýváme, a jedeme dál," řekl dopoledne ČTK vedoucí odboru údržby ŘSD František Sedláček. Silničáři podle něj postupují přesně podle zákona, některé poutače zakrývají, jiné po zakrytí rovnou demontují a odvážejí.

Novela zákona o pozemních komunikacích majitelům nařizuje z bezpečnostních důvodů odstranění reklamy, pokud je blíž než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Zatímco na dálnicích o tom rozhoduje ministerstvo, na silnicích první třídy kraje. Například ve středních Čechách se s odstraňováním reklamy u silnic první třídy ještě nezačalo.

Silničáři v září napočítali kolem dálnic a silnic první třídy téměř 7000 reklamních zařízení, z toho asi 3000 jich odporovalo novému zákonu. Kdy bude veškerá nelegální reklama odstraněna, nelze podle Rýdla předjímat. Podle něj se naplnil černý scénář a podél dálnic a hlavně podél silnic první třídy zůstala nelegální reklama v masivním měřítku. ŘSD již vyhlásilo výběrové řízení na odstranění poutačů, zatím na D1. Do doby, než vybere firmu, by měli silničáři vše zvládat vlastními silami a prostředky.

Demontáž jednoho billboardu zabere v průměru 45 minut. Je k tomu zapotřebí jeřáb, vysokozdvižná plošina a auto, které vozí lidi a materiál. Neobejde se to bez dopravního omezení. Některé poutače lze celé demontovat, po jiných zůstanou betonové patky. Silničáři je musejí označit bezpečnostními prvky a následně také odstranit.

Související

Billboardy od dálnic musí zmizet. Takhle se brání jeden z provozovatelů

Dálnice lemují stovky billboardů, dva roky po jejich zákazu

Dva roky po začátku platnosti zákazu billboardů v ochranném pásmu zůstávají v okolí dálnic stále desítky až stovky nelegálních poutačů. Dosud jich bych odstraněno 1118, oznámil ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Před dvěma lety silničáři napočítali u dálnic přibližně 1500 nelegálních reklam. Další stovky zakázaných billboardů jsou u silnic první třídy.
Billboardy od dálnic musí zmizet. Takhle se brání jeden z provozovatelů (30.8.2017).

Od dálnic už zmizelo 920 z asi 1500 billboardů, říká ministr dopravy Kremlík

Od dálnic se podařilo od září 2017 k dnešnímu dni odstranit 920 ze zhruba 1500 nelegálních billboardů. Další reklamní zařízení jsou zakryta a budou odstraněna. Při sněmovních interpelacích to dnes řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Další stovky nepovolených poutačů jsou u silnic první třídy. Se sundáváním nelegálních reklamních zařízení silničáři začali na podzim 2017, kdy začal platit zákaz reklam v ochranném pásmu dálnic a silnic první třídy. Dnes začali silničáři demontovat nepovolené reklamy z dálničních mostů, během následujících dnů či týdnů by jich z nich mělo zmizet téměř 200.

Více souvisejících

billboardy Dálnice řsd Ministerstvo dopravy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy