V Česku není žádný dálniční most v havarijním stavu, ujišťuje ministerstvo

Praha - Ministerstvo dopravy v reakci na dnešní katastrofu v italském Janově ujišťuje, že v Česku nyní není žádný ze 1682 dálničních mostů v havarijním stavu. Stát na opravy dálničních mostů ročně vynaloží kolem 450 milionů korun.

Na silnicích I. třídy a bývalých rychlostních silnicích bylo v předchozích pěti letech vynaloženo na opravy mostů průměrně zhruba 900 milionů korun za rok. V posledních dvou letech to byla více než jedna miliarda ročně.

"Na opravy mostů na silnicích I. třídy a bývalých rychlostních silnicích plánujeme v letošním roce akce za 1,5 miliardy Kč," řekl ČTK ředitel odboru komunikace ministerstva Jakub Stadler.

Běžné prohlídky stavu mostů se dělají podle jejich klasifikace nejméně jednou nebo dvakrát ročně. Hlavní prohlídky pak s ohledem na stavební stav nejméně jednou za dva roky až šest let.

V nedávné minulosti byl v havarijním stavu například most přivaděče v Ostravě, kde zhotovitelská firma v roce 2008 použila nevhodný materiál. Sesuvy půdy pak ovlivnily výstavbu a otevření mostu na dálnici D5 přes České středohoří.

Související

Více souvisejících

Mosty obecně Dálnice Ministerstvo dopravy

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy